Akkoord over CAO NS: leden bonden nu aan zet

Foto: Flickr / Rob Dammers

Verdere treinstakingen lijken van de baan nu de NS en de vakbonden FNV, VVMC, VHS en CNV vanochtend vroeg een akkoord hebben bereikt over een nieuwe CAO voor de periode van juli dit jaar tot januari 2024. Het onderhandelingsresultaat wordt nog voorgelegd aan de vakbondsleden. Tot die uitslag binnen is zijn alle acties opgeschort.

De belangrijkste onderdelen van het akkoord zijn volgens de NS een loonstijging van in totaal 8,45 procent (verdeeld over vijf procent dit jaar 3,45 in 2023) plus in 2022 en 2023 een eenmalige uitkering van 1000 euro op fulltime basis, meer pensioenopbouw en een minimumloon van veertien euro per uur. Dat laatste bedrag gaat overigens waarschijnlijk vanaf januari voor alle sectoren gelden, is gelekt uit de Prinsjesdagstukken.

Opluchting

Tussen NS en de bonden is verder afgesproken hoe te handelen wanneer de inflatie in 2022 en 2023 hoger uitvalt dan de raming van het Centraal Planbureau. Daarnaast zijn voorstellen opgenomen over gegarandeerd snipperverlof en de mogelijkheid voor specifieke functiegroepen om 40 uur per week te gaan werken. Waarnemend president-directeur van NS Bert Groenewegen is opgelucht: ‘Met dit voorstel komen we de collega’s tegemoet die zich zorgen maken over de stijgende kosten van hun levensonderhoud. Daarbij hebben we extra aandacht voor de collega’s die in de laagste salarisgroepen zitten. Dit is een belangrijke stap op weg naar een gezonde toekomst voor onze collega’s én een gezonde NS.’

Zorgen

Er blijven wel zorgen over de werkdruk, het werkplezier en het tekort aan mensen bij het spoorbedrijf. ‘Dit tekort aan collega’s zorgt er helaas voor dat we onze dienstregeling moeten afschalen. Dit alles bij elkaar plaatst ons voor een moeilijke opgave die niet eenvoudig op te lossen is, maar waar we volop mee aan de slag zijn en mee door gaan. Zodat elke NS’er kan blijven zeggen: ‘Dit is mijn NS’. En onze reiziger op NS kan rekenen voor duurzame mobiliteit,’ aldus Groenewegen.

Reacties

Cookieinstellingen