Deliveroo start proces om uit Nederland te vertrekken

Foto: Flickr / Gerry Popplestone

De Britse maaltijd- en boodschappenbezorger Deliveroo vertrekt waarschijnlijk eind dit jaar uit Nederland. Het platform vindt zichzelf hier niet groot genoeg om voldoende winst te maken en is daarom een proces gestart om te vertrekken. Dat moet eind november zijn afgerond. Zaanstad werd afgelopen juni nog aan het bezorggebied van Deliveroo toegevoegd.

Deliveroo zegt in elf markten wereldwijd actief te zijn en de meeste omzet te behalen op plekken waar het de nummer één of twee in de markt is. De bezorgdienst haalt maar één procent van zijn omzet uit Nederland. ‘Het bedrijf heeft vastgesteld dat het bereiken en behouden van een topmarktpositie in Nederland een onevenredige investering vereist met een onzeker rendement op lange termijn,’ zo verklaart Deliveroo zijn keuze. ‘Dit is geen beslissing die we lichtvaardig hebben genomen,’ aldus operationeel directeur Eric French. ‘We hebben met plezier gewerkt met duizenden restaurants in Nederland en willen consumenten bedanken die bij ons hebben besteld en hebben genoten van hun maaltijden. Tijdens het consultatieproces blijven we normaal opereren.’

Spar

Het bedrijf zegt dat de beslissing past in het ‘maximaliseren van rendement op zijn investeringen en het behalen van winstdoelstellingen in een uitdagend macro-economisch klimaat’. Maar het besluit is zolang het consultatieproces loopt ‘nog niet definitief,’ meldt Deliveroo in een bericht aan klanten. De bezorgdienst werkt in Nederland met zo’n 4500 actieve bezorgers en heeft hier 50 medewerkers in dienst. Het platform bezorgt voor in totaal ongeveer 3400 Nederlandse restaurants en boodschappendiensten in 30 steden. In maart werd nog aangekondigd ook boodschappen te gaan bezorgen voor supermarktketen Spar.

Juridisch gevecht

Deliveroo is in Nederland al lang verwikkeld in een juridische strijd over het in dienst moeten nemen van bezorgers. Het bedrijf wil dat zij worden gezien als zelfstandig ondernemers, maar verschillende rechtbanken bestempelden ze al als werknemers. Een uitspraak van de Hoge Raad hierover staat naar verwachting voor 23 december op de agenda en de FNV denkt dat Deliveroo daarom de hielen licht. Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers zegt Deliveroo steeds meer last te hebben van lagere bestedingen door consumenten, waarschijnlijk doordat zij besparen op bezorgmaaltijden nu de inflatie hoog is. Andere bezorgbedrijven, zoals Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway hebben daar ook last van.

Reacties

Cookieinstellingen