Distributiecentra maken er een potje van voor werknemers

Foto: ITM

Veel distributiecentra overtreden veiligheids- en gezondheidsregels, zo blijkt uit een rapportage van de Arbeidsinspectie. Bij 163 van 200 gecontroleerde bedrijven werden één of meer overtredingen vastgesteld. Zo waren er soms geen maatregelen getroffen om coronabesmettingen te voorkomen en werd in 20 zaken het  werk zelfs stilgelegd wegens ‘ernstig gevaar’ voor medewerkers.

Dit laatste betrof bijvoorbeeld een situatie waarin medewerkers op niet goed afgeschermde stellages orders moesten verzamelen, ‘waardoor de werknemers van grote hoogte konden vallen’. In een enkel geval wel negen meter,’ adus de inspectie. In totaal zijn bij de distributiecentra 547 overtredingen vastgesteld, waarvan 28 zeer ernstige. Bij 178 van de geïnspecteerde distributiecentra bleek het werk fysiek belastend, maar 105 daarvan hadden dat risico niet onderzocht om maatregelen te kunnen nemen. Door de Arbeidsinspectie zijn waarschuwingen gegeven om dit alsnog te doen.

Arbeidsmigranten

De Arbeidsinspectie noemt het gebrek aan aandacht voor belangrijke risico’s en het hoge aantal overtredingen ‘opvallend’. Werkzaamheden die fysiek belastend zijn of waarbij het gevaar voor aanrijdingen met heftrucks op de loer ligt, worden volgens het rapport voornamelijk uitgevoerd door uitzendkrachten, voor een groot deel ook arbeidsmigranten. ‘Zij worden voor korte of onzekere perioden aangenomen en zijn de Nederlandse taal vaak niet machtig. Distributiecentra in Nederland dienen daarom serieus werk te gaan maken van veilig en gezond werk.’

Reacties

Cookieinstellingen