Stroomtekort in Noord-Holland groeit nog steeds

Foto: Wikimedia / Spotter2

Op het elektriciteitsnet in Amsterdam en de rest van Noord-Holland, Flevoland en Friesland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is er bereikt. Congestiemanagement biedt niet altijd een oplossing, blijkt uit onderzoek van Liander. In Uitgeest en Heerhugowaard komt daar wel een onderzoek naar.

Bron: Liander

 

De netbeheerder komt regelmarig met een update over de capaciteit van het elektriciteitsnet voor klanten met een grootverbruikaansluiting (vanaf 3 x 80 ampère). In Amsterdam is één nieuw knelpunt ontstaan, wat betreft voor verbruik in Slotermeer.

Groot verbruik

Noord-Holland heeft een grote (versnelde) nieuwbouwopgave, datacenters vestigen zich er en de glastuinbouw kan niet zonder betrouwbare energielevering. Er is bovendien veel ruimte voor duurzaam opgewekte stroom. Met name in het stedelijk gebied in Noord-Holland Zuid legt het geheel aan woonwijken, werklocaties, datacenters, forse mobiliteitsstromen en Schiphol druk op alle lagen van het elektriciteitsnetwerk. Vooral de groei van de datacenters en het groeiende aanbod van zon- en windenergie vragen om uitbreiding van de capaciteit van het elektriciteitsnet.

Vroeg aanvragen

Wie een nieuwe grootverbruikaansluiting nodig heeft of die al heeft maar meer vermogen nodig heeft wordt geadviseerd om zo snel mogelijk contact met Liander op te nemen, ook in gebieden waar nog wel capaciteit is. Liander kan namelijk geen garantie geven dat die capaciteit lang beschikbaar blijft ondanks een investering van zo’n één miljard euro dit jaar in de uitbreiding van het net.

Meer mogelijkheden

De Autoriteit Consument en Markt heeft afgelopen mei nieuwe spelregels voor congestiemanagement gepubliceerd, waardoor de netbeheerders en grootverbruikers en grote producenten van wind- en zonnestroom meer mogelijkheden krijgen om op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt flexibel met de energievraag- het en -aanbod om te gaan, totdat de netuitbreiding gerealiseerd is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen