Er is in heel Zaanstreek - Waterland geen parkeerplaats gevonden waar het loont om zonne-energie op te wekken via panelen op een overkapping. 'Zonnepanelen boven parkeerplaatsen zijn duurder door de carports die moeten worden gebouwd. De panelen zelf worden waarschijnlijk goedkoper, maar de investering in de carports blijft,' schrijft het college aan de gemeenteraad.
In opdracht van de provincie is door de Participatiecoalitie Noord-Holland een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor zonne-energie op grote daken en boven parkeerplaatsen in Zaanstreek - Waterland. Het doel was om te komen tot intentieovereenkomsten met eigenaren, maar voor parkeerplaatsen is dat nislukt. Zonne-energie opwekken op grote daken is daartentegen wel haalbaar. Panelen op bestaande daken zorgen ervoor dat ze niet ten koste gaan van onder andere landbouwgrond.
Zonnepanelen op grote daken zijn voor ondernemers interessant, maar zij worstelen volgens het onderzoek met de terugverdientijd van gemiddeld zeven jaar. Daar tegenover staat het feit dat zonnepanelen wel 25 jaar mee kunnen gaan en de terugverdientijd niet alles zegt. 'Als gekeken wordt naar alle kosten en opbrengsten gedurende de gehele levensduur is het financiële plaatje veel gunstiger en daarmee ook de mogelijkheden. Voor energiecoöperaties zijn de projecten met de juiste randvoorwaardes voor een SCE4-subsidie over het algemeen het meest kansrijk.'
In het participatieonderzoek zijn gesprekken gevoerd met vijf ondernemers. Een knelpunt voor hen is dat door hen opgewekte energie wel terug geleverd kan worden aan het net, maar zij geen extra energie geleverd kunnen krijgen om uit te breiden. 'De motivatie van ondernemers neemt hierdoor af, wat hun interesse voor het uitbreiden van zon op grote daken vermindert. Daarnaast ondervinden deze ondernemers obstakels bij het plaatsen van energieopslagsystemen vanwege vergunnings- en verzekeringskwesties. Een andere uitdaging is dat de beheerder van een pand soms niet degene is die de beslissingen kan nemen.'
Parkeerplaatsen zijn nog niet helemaal uit beeld. De op 28 maart 2023 door de Tweede Kamer aangenomen motie om zonnepanelen boven parkeerplaatsen te verplichten kan nieuwe mogelijkheden bieden, aldus de onderzoekers. Er wordt over gesproken om een specifieke subsidiecategorie in het leven te roepen voor Solar Carports. Ook kan de integratie van laadpalen bij zonnepanelenprojecten de rentabiliteit van zonneparken boven parkeerplaatsen verhogen. Dit geldt eveneens voor het plaatsen van opslagcapaciteit.
Als aanvulling op landelijke subsidies voor zonnepanelen is er in Noord-Holland de HIRB+6 subsidie voor het verduurzamen van bedrijfspanden. Deze subsidie is vorig jaar door 22 Zaanse bedrijven aangevraagd en ook toegekend. Uiteindelijk hebben veertien bedrijven gebruikgemaakt van de subsidie en in totaal 2027 panelen geplaatst Met het recreatieschap Twiske - Waterland wordt in regionaal verband nog onderzocht of het mogelijk is om een pilot zonnepanelen boven parkeerplaatsen te realiseren.