Zaanstad en de regio vinden nog meer hoogspanningsmasten onacceptabel

20 okt , 12:19 Actueel
screenshot 20241020 125406
PxHere / CC0
Ook in Zaanstad en de rest van Zaanstreek - Waterland wordt gekeken naar mogelijke plekken voor de 380 kV-netuitbreiding als onderdeel van nieuwe grootschalige energie-infrastructuur en een toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk. Het college en de regio vinden echter dat dit niet op 'een acceptabele manier' kan. 
'De kwetsbare en waardevolle landschappen worden door inpassing van dergelijke grootschalige infrastructuur ernstig aangetast. Daarnaast is het vanuit het oogpunt van water en bodem niet voor de hand liggend om dit in de veenweidegebieden en polders van de Zaanstreek te doen. Tot slot is deze mogelijke inpassing ongewenst omdat het de gezondheid en de leefkwaliteit van veel inwoners van Zaanstad en de regio verder onder druk zet,' staat in de zienswijze die Zaanstad heeft opgesteld over het Concept notitie reikwijdte detailniveau netuitbreiding 380 kV van TenneT. 

Afvoerputje

Zaanstad is ook ontevreden over 'het moeilijk te doorgronden proces en de onduidelijkheid van besluitvorming'. Een voorbeeld daarvan is de keuze / afbakening van zoekgebieden en onderzoekslocaties voorafgaand aan de conceptnotitie. Deze notitie is bij uitstek het moment om die keuzes te maken en niet al eerder in het proces.' De gemeente voelt zich voor het blok gezet en 'Zaanstad wil geen afvoerputje zijn, alleen maar omdat het lijkt alsof er nog volop ruimte is'.
'De polders zijn niet alleen de longen van onze stad en de habitat van beschermde planten en dieren, ze bieden de bewoners een belangrijke recreatieve zone dichtbij huis Met de komst van stations en de tracés wordt maatschappelijk kapitaal vernietigd: het doet op grote schaal afbreuk aan hetgeen is opgebouwd in afgelopen decennia.'
Een globale weergave van de onderzoeksopgave 380 kV-netuitbreiding Noord-Holland Noord in onze regio. Bron: TenneT
TenneT
Een globale weergave van de onderzoeksopgave 380 kV-netuitbreiding Noord-Holland Noord in onze regio. Bron: TenneT
Het Rijk en Tennet hebben aan de provincie gevraagd om te zorgen voor een zogenoemd regioadvies vanuit Noord- Holland Noord, in dit geval het deel van de provincie boven het Noordzeekanaalgebied. Bij een eensluidend regioadvies is de verwachting dat de minister dit zal overnemen in het besluit over voorkeursvarianten. Het is dus van belang dat de in het advies opgenomen locaties ook daadwerkelijk op steun uit de regio kunnen rekenen, aldus Zaanstad.