De VVD vindt het na negentien jaar welletjes met de braakliggende Forbostrook en wil de inwoners van Saendelft Oost betrekken bij de invulling van het gebied. Ideeën zijn er volgens de partij genoeg: recreatie, groen, een speelplek voor kinderen en met name een plek voor de jeugd van zestien tot 21 jaar en eventueel bedrijvigheid of een supermarkt.
De Forbostrook ligt braak omdat woningbouw er niet door kon gaan wegens de milieucontouren van de Forbo-fabriek. VVD-leden gingen afgelopen maart langs de deuren om te vragen naar de wensen van de bewoners. En dat leverde heel wat gespreksstof op, die de partij nu wil vertalen in daden.
Ze is met een agenda-initiatief gekomen om te peilen of er in de gemeenteraad draagvlak is om de grond niet in zijn geheel te verkopen, maar er in overleg met de bewoners een invulling voor te zoeken waardoor leefbaarheid in de wijk wordt vergroot. Daarom vraagt VVD-raadslid Rina Schenk haar collega’s of die:
D e tijdelijke school die op een strook grond werd neergezet die ooit bedoel d was als groenstrook is daarbij ook nog een belangrijk punt. Nu i nterconfessionele basisschool Octant het gebouw niet langer nodig heeft, heeft een buurtbewoner het voortouw genomen om het te gaan gebruiken als buurtcentrum. ‘De meningen in de wijk zijn verdeeld over deze plannen’, weet Schenk .
Die verdeeldheid is er overigens ook over de komst van een moskee naar een hoekje van de Forbostrook (rechtsonder op het onderstaande kaartje).
Naast de bewoners zijn er nog andere belanghebbenden betrokken bij de Forbostrook: ondernemers. In een reactie op het coalitieakkoord noemde het Zaans Ondernemers Netwerk dat terrein expliciet als een bedrijvenlocatie : ‘
Richt u niet te veel op het onderdeel wonen en houd oog voor de bedrijvigheid. Met name geldt dit voor de gebieden Achtersluispolder en de Forbostrook. U wilt zichtbare snelheid, bedrijven willen zorgvuldigheid,’
zo waarschuwde de ZON.