Zeventien patiënten zijn opgenomen in het Rotterdamse Oogziekenhuis met oogletsel, heeft een woordvoerder rond 07:30 uur laten weten. Vijf van hen worden vanochtend meteen geopereerd. In de havenstad is een veertienjarige jongen rond 20:30 uur om het leven gekomen door vuurwerk. Tijdens de nieuwjaarsnacht zijn opvallend veel jongeren bij de spoedeisende hulp terechtgekomen met alcoholvergiftiging. Er is nog geen overzicht van de situatie in Zaanstad.
Dat laatste zei de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen, Yara Basta, tegen NPO Radio 1. Ze noemde daarbij nog geen cijfers. Volgens Basta kwamen in de nacht van dinsdag op woensdag anderhalf keer zoveel mensen op de spoedeisende hulp als normaal. Dat betrof vuurwerkslachtoffers, maar ook opvallend veel kinderen onder de zestien jaar met alcoholvergiftiging. Dat betekent niet per se dat ze heel veel hebben gedronken, maar wel zoveel dat hun lichaam dat niet kon verwerken, legde Basta uit.
De helft van de slachtoffers in het Oogziekenhuis is minderjarig en de helft stak het vuurwerk niet zelf af, maar stond in de buurt. Voor zover bekend werden de verwondingen in 60 procent van de gevallen veroorzaakt door legaal vuurwerk; bij tien procent is zeker dat het om illegaal vuurwerk ging, zegt de woordvoerder. Eén van de slachtoffers verliest het zicht in één oog nadat het was misgegaan bij het afsteken van legaal vuurwerk. Onder de slachtoffers is slechts één vrouw.
Oogarts Tjeerd de Faber verwacht dat het aantal vuurwerkslachtoffers nog oploopt. 'Dit kan alleen stoppen als er een landelijk vuurwerkverbod komt,' stelde hij. 'We hebben het in coronatijd twee jaar kunnen bewijzen.' Tijdens de coronaperiode gold er een landelijk vuurwerkverbod. Het aantal mensen met oogletsel door vuurwerk lag toen beduidend lager.