Update: Wensballon is al verboden in molengemeente Zaanstad

09 dec 2017, 19:36 Actueel
wensballon
Steeds meer gemeenten in Nederland gaan over tot het verbieden van de wensballon en de Zaanse auteur, blogger en opiniemaker Erik Schaap zag daar ook wel wat voor Zaanstad. Nadat hij zijn tweet de wereld in stuurde, werd duidelijk dat de gemeente sinds vorig jaar al zo'n verbod kent .
Waar het in deze tijd van het jaar onvermijdelijk gaat over vuurwerk en knallen, is de uit landen als Thailand overgewaaide wensballon een soort vuurwerk zonder knal. Maar ze hebben al woningen in de as gelegd en dieren raken verstrikt in de resten van de ballonnen wanneer die uit de lucht vallen. Volgens de NOS hebben molenaars er zelfs doorwaakte nachten van: als een molen met een rieten kap in brand vliegt is er volgens de brandweer geen redden meer aan.
[embed][/embed]

Oorsprong als militair communicatiemiddel

Van oorsprong is de vliegende lampion, een kleine heteluchtballon die ongeveer een kwartier in de lucht blijft, een communicatiemiddel voor oosterse legers, maar later nam het gewone volk het gebruik over voor spirituele doeleinden. De naam wensballon komt van het Boeddhistische gebruik om een wens te fluisteren bij het loslaten. De goden laten die dan uitkomen. De Chinezen daarentegen schrijven uitingen van geluk op de sfeerlantaarn of spreken die hardop uit tijdens de lancering, vandaar ook de naam geluksballon. Daarnaast heeft de lampion ook een reputatie als ‘buitenaards’ object vanwege de vele UFO-meldingen die er geweest zijn door mensen die onbekend waren met het fenomeen.

Molens Kinderdijk in gevaar

De gemeenteraad van Alblasserdam stemt op 18 december unaniem in met het raadsvoorstel van burgemeester Jaap Paans om de ballonnen in de ban te doen. Daartoe wordt de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast. Na Oud en Nieuw vorig jaar werd in de wieken van één van de molens in Kinderdijk een wensballon aangetroffen. Wanneer die op de kap terechtgekomen was, waren de gevolgen catastrofaal geweest.
Door de grote hoogte die de ballonnen bereiken kan ook het luchtverkeer er door gehinderd worden.

Omringende landen

In Groot-Brittannië is een petitie voor een landelijk verbod al 43.000 keer getekend en in Duitsland zijn de Himmelslaterne in bijna alle deelstaten verboden. In sommige kun je geen vergunning krijgen, andere kennen zelfs fikse boetes. In België is het aan gemeenten overgelaten om een verbod in te stellen en wanneer meer dan twintig exemplaren tegelijk de lucht in zullen gaan, moet toestemming worden gegeven door het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart. In de praktijk wordt er zelden om gevraagd. Ook verder weg veroorzaken de lantaarns overigens problemen.
[embed][/embed]