Sleutel Roze Zaterdag in Groningen naar Zaanse delegatie

jun 19 , 3:03 Actueel
screenshot 20240618 152300
Een delegatie uit Zaanstad reist komende zaterdag af naar Groningen voor de overdracht van de sleutel van Roze Zaterdag. Dat evenement is dit jaar in de hoofdstad van de noordelijke provincie en volgend jaar hier. Het is de derde keer dat de oudste pride van ons land in de ‘metropool van het Noorden’ wordt georganiseerd. Zaanstad beleeft er een primeur mee.
Om 19:00 uur wordt op de Mainstage op de Grote Markt) door de Groningse wethouder Manouska Molema en door Gedeputeerde Tjeerd van Dekken de Roze Zaterdag sleutel officieel overgedragen voor de editie van 28 juni 2025. Roze Zaterdag is dé kans voor steden om zich van hun lhbtiqa+-vriendelijkste kant te laten zien. Dat dit nodig is ook blijkt uit recente cijfers en onderzoeken. Uit de resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD blijkt dat de tolerantie ten aanzien van lhbtiqa+-personen bij jongeren steeds verder afneemt. Eerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau liet ook al zien dat jonge lhbtiqa+-personen vaker worden gepest. Op 15 mei werd de Rainbow Index 2024 gepubliceerd. Nederland staat, net als vorig jaar, op nummer veertien. COC Nederland noemt dit 'zorgwekkend'. Wie ook naar Groningen gaat voor het evenement vindt hier het volledige programma en praktische informatie.

Al bijna halve eeuw relevant

Roze Zaterdag bestaat sinds eind jaren 70 en wordt traditioneel jaarlijks eind juni georganiseerd. Roze Zaterdag reist langs verschillende steden, want elk jaar is er een andere gaststad. Het evenement heeft een emancipatoir en demonstratief karakter en biedt onder andere ruimte voor informatie, debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele, sekse- en genderdiversiteit. Stichting Roze Zaterdagen Nederland bewaakt en beschermt de formule.