Rustig herfstweer slaat om naar gure en kletsnatte dagen

17 nov , 15:00 Actueel
screenshot 20241117 113142
Flickr / Bas Bogers
November kende tot dusver opvallend rustig herfstweer. Het was vaak grijs, maar wel meestal droog. Daarbij was het ook vrij zacht, maar daar komt de komende periode allemaal verandering in. Een deel van de neerslag kan daarbij ook in de vorm van (natte) sneeuw vallen, voorspelt Weer Online.
We gaan alweer richting de derde decade van november, waarbij maxima van 8 of 9 graden gebruikelijk zijn. De komende dagen liggen de maximumtemperaturen rond deze waarden, maar al vrij snel in de nieuwe week krijgen we te maken met temperaturen die een stuk lager liggen. In het binnenland ligt de temperatuur overdag slechts enkele graden boven het vriespunt en in de nachten is kans op een graadje vorst. In de kustgebieden ligt de temperatuur iets hoger. De lagere temperaturen gaan daarnaast gepaard met de nodige wisselvalligheid. Wind uit westelijke richtingen voert bijna dagelijks buien of neerslaggebieden aan.

Winterse taferelen

Door de lagere temperaturen kunnen we zelfs te maken krijgen met de eerste winterse taferelen: het is niet uitgesloten dat het ergens tijdelijk wit kan worden in ons land, maar daarvoor moet wel alles precies op zijn plaats vallen. Het binnenland maakt hier tijdens de nachtelijke uren het meeste kans op. Tot een dik sneeuwdek komt het niet snel in de maand november, maar het is wel mogelijk: 25 november 2005 is het bewijs.
Bron: Weer Online
Weer Online
Bron: Weer Online
De neerslaggebieden gaan dus gepaard met lagere temperaturen, maar ook de wind kan een paar keer flink uithalen. Er zijn zelfs scenario's waarbij het tot een storm kan komen, al is dit nog wel onzeker. Eén ding is zeker en dat is dat we een onstuimige en gure periode tegemoet gaan. Echt lang lijkt de koudere periode niet stand te houden, want richting de maandwisseling raken we de lage temperaturen geleidelijk kwijt. De laatste week van november is de kans op nachtvorst klein en ook overdag valt de temperatuur weer een stuk hoger uit. De wind blijft daarbij uit de zuidwesthoek waaien, waardoor we gevoelig blijven voor buien of neerslaggebieden.  

Wie weet het nog?