Ruim een derde Zaanse woningen heeft energielabel A

jun 12 , 3:49 Actueel
screenshot 20240611 160520
Noord-Holland zo’n 315.000 energiezuinige huizen met energielabel A: oede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak. Dit komt neer op zo’n 35,3 procent van alle woningen in de provincie, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO. Zaanstad zit op 34,3 procent.
Lokaal zijn er we grote verschillen. De duurzaamste Noord-Hollandse gemeente (en vijfde in Nederland) is Purmerend: daar heeft 55,3 procent van de woningen energielabel A of beter (++++). 'Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en meestal hebben ze een duurzame energiebron,' legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer .
Bron: Independer
In Huizen ligt het aandeel woningen met een A-label juist het laagst van heel Noord-Holland. Slechts 20 procent van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label. Ook in Heemstede (20,6 procent) en Zandvoort (20,9) staan naar verhouding nog weinig energiezuinige woningen. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter-huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend.

Slurpers

Momenteel heeft 7,9 procent van alle Noord-Hollandse woningen energielabel F of G. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas. In Bloemendaal en Laren vind je naar verhouding de meeste energieslurpende woningen: hier heeft zelfs respectievelijk 20,1% en 18,1 procent van de huizen energielabel F of G. Ook in andere rijke gemeenten als Heemstede (achttien procent) en Gooise Meren (16,1) zijn naar verhouding veel energieslurpende huizen. Ter vergelijking: in Purmerend heeft slechts 2,5 procent van de woningen een ongunstig energielabel. In Zaanstad is dat percentage 8,9.