Al zo'n zes jaar maken bewoners van de Dorpsstraat tussen de Genieweg en het Waterschot in Assendelft melding van (ernstige) overlast door trillingen, en dan met name door bussen en vrachtverkeer. Herstel van het wegdek, afspraken met Connexxion, afspraken over de bevoorrading van de supermarkten en het instellen van een adviessnelheid voor vrachtverkeer van 20 kilometer per uur heeft onvoldoende geholpen en er zit een nieuwe poging in het vat.
Het ingenieursbureau Wareco deed onderzoek naar de bodem en de invloed van het wegdek op de trillingen en concludeert dat de toepassing van asfalt in combinatie met piepschuim tussen de gevels en het wegdek de oplossing lijkt. (Model)berekeningen laten een 'aanzienlijke reductie' van de trillingen zien, heeft het college de raad laten weten. Asfalt in plaats van de huidige klinkers leidt zonder aanvullende maatregelen aan de weg echter tot een hogere snelheid van het verkeer, waardoor de kans op ongelukken toeneemt. De overlast van trillingen kan ook sterk worden verminderd door de snelheid en de intensiteit van het (zware) verkeer te verlagen, maar dit vraagt om een andere inrichting van het centrumgedeelte van de Dorpsstraat.
Om vast te stellen wat in de praktijk blijkt te werken vraagt het college de gemeenteraad akkoord te gaan met de aanleg van een proefwegvak om het effect daarvan te kunnen vaststellen. Aan de hand van het proefwegvak kunnen dan de consequenties voor de verkeersveiligheid en de financiën nader in beeld worden gebracht. Wareco noemt de Dorpsstraat in Assendelft 'uniek' vanwege opbouw: een smalle historische weg met aan weerszijden een smalle sloot en bebouwing die is uitgegroeid tot een doorgaande weg met (zwaar) verkeer en veel ondergronds ruimtebeslag, hetgeen ervoor zorgt dat er maar beperkte mogelijkheden voor aanpassingen zijn.
De breedte van de Dorpsstraat varieert en is lokaal beperkt en de afstand van de voorgevels van de huizen tot de rand van de rijbaan varieert van meer dan vijf tot een halve meter. Van huisnummer 2 tot en met 292 en van 504 tot en met 734 (de kruising met de Noorderveenweg) is de weg geasfalteerd. In het tussenliggende stuk liggen klinkers. De funderingen van de bebouwing tangs de Dorpsstraat stammen voor het grootste gedeelte uit het bouwjaar van het gebouw: slechts een tiental panden heeft tussen 1995 en 2019 funderingsherstel ondergaan.
De overige gebouwen van voor 1945 rusten op houten palen tot de ondiepe zandlaag op circa zeven meter onder het Nieuw Amsterdams Peil. Dat maakt ze kwetsbaar voor trillingen door het verkeer. Opvallend is dat de trillingen relatief ver de ondergrond in lopen, ontdekten de ingenieurs.