Pleidooi voor lagere zorgpremie West-Friezen dan (bijvoorbeeld) Zaankanters

09 dec 2017, 13:06 Actueel
unive
Een opmerkelijk bericht uit Hoorn: daar pleit de Westfriese Bedrijven Groep (WBG) voor premie verlaging voor de inwoners omdat zij 30 miljoen minder zorgkosten maken dan inwoners van de Randstad.
De stichting Zorg, Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) onderzocht de zorgbehoefte en het aanbod in West-Friesland en ontdekte dat elke inwoner van het noord-oostelijke deel van onze provincie jaarlijks 200 euro minder zorgkosten maakt dan elders. Op jaarbasis is dat 30 miljoen euro en dat geld moet terug naar de premiebetalers, vindt de ZZWW.

Vergelijking met autoverzekering

Voorzitter Hans Huibers: ‘Kijk, als u in Amsterdam woont en een autoverzekering afsluit betaalt u een hogere premie. Risicotoeslag heet dat. Als u in West-Friesland woont en we met elkaar minder zorgkosten maken zien we daar geen euro van terug.’ Het verbaast hem niet dat de kosten in zijn deel van Nederland lager zijn: ‘Westfriesland wordt geroemd om een nuchtere werkersmentaliteit. Handen uit de mouwen, niet snel ziek en veel mantelzorg. Wij zorgen nog voor elkaar.’

'Wereld op zijn kop'

De stichting heeft het onderwerp al aangekaart bij VGZ Univé, maar een inhoudelijke reactie kwam er niet. Huibers: ‘Omdat West-Friesland minder gebruik maakt van de zorg dreigen voorzieningen hier juist eerder te verdwijnen. Terwijl we wel meer betalen aan zorg dan wat we zelf gebruiken. Dat is toch de wereld op zijn kop.’
De Westfriese bedrijven bepleiten een fundamentele discussie over dit onderwerp. Waarom mag een autoverzekeraar wél een regionale risicotoeslag berekenen en waarom wil een zorgverzekeraar geen rekening houden met regionale verschillen?

Levensverwachting

Die vermeende beter dan gemiddelde gezondheid van de West-Fries komt overigens niet naar voren uit eerder onderzoek naar de gemiddelde levensverwachting in Nederland. Die is niet in het hele land gelijk: tussen GGD-regio’s bestaat een verschil van bijna twee jaar. De levensverwachting in bijvoorbeeld Groningen, Twente en Zuid-Limburg is lager dan gemiddeld. In het Groene Hart worden mensen relatief oud.
rivm1
De regionale verschillen in gezonde levensverwachting lopen op tot zeven jaar. De sociaaleconomische status verklaart een deel van deze verschillen, naast vele andere factoren. Bevolkingskrimp heeft bijvoorbeeld een negatief effect op de gezondheid van de regio, omdat de meest gezonde mensen uit de regio wegtrekken.
rivm2

Zaanse zorgkosten in de middenmoot

Uit de een overzicht van Zorgprisma over 2013 blijkt dat in de gemeenten Heerlen, Vaals en Pekela de zorgkosten toen het hoogst waren (respectievelijk gemiddeld 2819, 2762 en 2744 euro per verzekerde) en het laagst in Zeewolde, Midden-Delfland en Urk (gemiddeld 1698, 1693 en 1622 euro). Zaanstad kwam uit op 2191 euro; Hoorn op 1983, Hollands Kroon op 1912 Medemblik op 1894 euro.
zaanstad zorg
Kijk hier op de landkaart voor alle cijfers, inclusief een uitsplitsing per zorgsoort. per zorgsoort verhouden tot het landelijk gemiddelde.