De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord moet namens de provincie beoordelen of een natuurvergunning kan worden afgegeven voor onderzoek naar ondergronds zoetwater met gebruikmaking van de helikopter. De aanvraag beslaat heel Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en elders in de provincie en ons land is er al ervaring mee opgedaan.
In de Horstermeerpolder tussen de Kortenhoefse Plassen en de Ankeveense Plassen vloog in september 2022 bijvoorbeeld al een Airbus H-125 helikopter met daaronder een enorme hoepel meerdere keren laag over het polderlandschap, meldde Helispot.eu. Het gevaarte deed bodemonderzoek voor Waternet, in samenwerking met PWN. De hoepel met een diameter van 30 meter onder de heli wekt met een generator een magnetisch veld op, waarmee de verschillende aardlagen en het grondwater tot ruim 150 meter diep in kaart worden gebracht. Onderzoek moet uitwijzen of het op termijn mogelijk is brak water gericht te onttrekken uit zoet water.
'De heli vliegt met ongeveer 70 kilometer per uur in lange banen over het gebied. Om de paar seconden wordt een meting gedaan met een elektromagnetisch signaal,' aldus onderzoeker Frank Smits van Waternet. 'Per vlucht legt de heli ongeveer 100 tot 130 kilometer af. Zo krijgen we in een paar dagen tegen relatief lage kosten een volledig beeld van de ondergrond. Ter vergelijking: deze methode van bodemonderzoek is gelijk aan zo’n 900 diepe grondboringen maar dan dus veel sneller en goedkoper.'
Het principe van de metingen is gebaseerd op inductie. In de zenderspoel wordt door elektriciteit een magnetisch veld opgewekt en vervolgens uitgeschakeld. De verandering in de geïnduceerde stroom van de grond wordt geregistreerd door de meeteenheid die aan de achterkant van de sonde is bevestigd. Op basis van deze info kunnen de geologen en hydrologen dan de structuur van de ondergrond bepalen.
De aanvraag voor de vergunning voor Noord-Holland boven het Noordzeekanaal wordt behandeld volgens de uitgebreide procedure. Nadat de aanvraag is beoordeeld neemt de omgevingsdienst namens de provincie Noord een besluit. De termijn voor het behandelen van de aanvraag is zes maanden en kan worden opgeschort als er aanvullende gegevens nodig blijken te zijn. De termijn kan eventueel ook één keer worden verlengd met zes weken. Tussentijds wordt een ontwerpbesluit opgesteld en voor zes weken digitaal ter inzage gelegd. Vanaf dat moment kunnen ook eventuele bezwaren worden ingediend.