Wie na de
uitspraak van de rechter over de onrechtmatigheid van bestuurlijke boetes voor het negeren van geslotenverklaringen in Oostzaan dacht daar nu voortaan ongestraft zijn gang te kunnen gaan, komt bedrogen uit. De inrijverboden op de Haal en de Kerkstraat blijven van kracht en boetes zullen weer door het Centraal Justitieel Incasso Bureau worden geïnd.
Het college van Oostzaan spreekt van 'een belangrijk middel om het sluipverkeer tegen te gaan en de overlast hiervan voor de inwoners te beperken'. De gemeente heeft na de uitspraak van 27 juni ontact met het Openbaar Ministerie opgenomen om het opleggen van boetes weer via die weg te laten lopen. Een boete bedraagt dan 120 euro (exclusief negen euro administratiekosten). De rechtszaak draaide niet om het inrijverbod als zodanig, maar om de manier waarop de boetes werden geïnd. Oostzaan wilde het geld zelf houden, maar daar is nu een stokje voor gestoken.
Geen heropening oude zaken
Boetes waarover nog lopende bezwaar- en beroepszaken spelen zullen gegrond worden verklaard. Oostzaan heeft sinds de (voorlopige) uitspraak de handhaving opgeschort en bezwaarprocedures die voor tijd zijn afgehandeld worden niet heropend, 'omdat daar geen rechtsmiddelen meer tegenover staan'. Het college van de buurgemeente paste in 2023 htet boetebeleid aan 'omdar het college het onrechtvaardig vond, en vindt, dat er niet lokaal gehandhaafd kan worden op een lokaal ingesteld verbod'.
Wetswijziging nodig
'Boetes die bestuurlijk worden opgelegd zijn iets lager dan de boetes vanuit het CJIB. Verder komen baten rechtstreeks ten goede van de gemeente en haar inwoners. Innen via het CJIB kost de gemeente geld, en met baten kunnen deze kosten gedekt worden. Ook is het laagdrempeliger om met een gemeente in contact te komen over een opgelegde boete, of hiertegen in beroep of bezwaar te gaan dan wanneer dit via het Openbaar Ministerie moet,' is de achterliggende filosofie. De gemeente is nog steeds van mening dat dit lokaal geregeld moet kunnen worden en staat daarin niet alleen. Daarvoor is echter eerst een wetswijziging nodig. Voor Oostzaners met een ontheffing van de geslotenverklaringen verandert er overigens niets.