Het Rijk, de Metropoolregio Amsterdam en woningcorporaties in de regio gaan samen onderzoeken of meer fabrieksmatig bouwen kan bijdragen aan het versnellen van de woningbouw. Industriële bouw mag én hoeft niet ten koste gaan van de kwaliteit van de nieuwbouw, stellen ze. Het komende half jaar wordt verkend hoe dat kan worden aangepakjt.
Volgens berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw kan fabrieksmatige bouw ongeveer acht procent van de kosten besparen en de bouwtijd met een jaar verkorten. Met de huidige technieken is er veel ontwerpvrijheid bij fabrieksmatige bouw. Deze vorm van bouwen geeft daarom ook ruimte voor lokale invulling. Daarnaast voldoen alle permanente fabrieksmatige concepten aan alle bouwvoorschriften.
Het kabinet heeft het terugdringen van de woningnood een topprioriteit genoemd. In 2025 moeten landelijk 100.000 woningen kunnen worden gerealiseerd, zei minister Mona Keijzer eerder. Het kabinet introduceert hiervoor een 'realisatiestimulans' voor gemeenten, waarmee een vast bedrag wordt uitgekeerd voor elke gerealiseerde woning. Vanaf begin 2025 worden de eerder afgesloten Woondeals geactualiseerd en wordt vastgesteld hoeveel woningen waar en voor wie er kunnen worden gebouwd.