Het loopt nog niet storm op het meldpunt voor klachten over het aanvullend openbaar vervoer. BIOS , ook wel bekend als regiotaxi, verzorgt in opdracht van de gemeente het transport van rolstoelrijders, mensen die slecht ter been zijn en anderen die geen gebruik kunnen maken van het reguliere openbaar vervoer.
Er zijn veel en in toenemende mate klachten over, gaf wethouder Jeroen Olthof (PvdA, Jeugd en Zorg, Wonen, Minimabeleid) onlangs toe na vragen over het AOV in de Zaanstreek. Volgens hem kon BIOS tijdelijk het aantal ritaanvragen niet aan wegens een tekort aan personeel en materieel. Olthof beloofde de zaak te zullen onderzoeken en ook de klachtenprocedure nog eens onder de loep te zullen nemen. Ervaringsdeskundigen somden een aantal knelpunten op:
Om duidelijker in beeld te krijgen of het aanvullend openbaar vervoer daadwerkelijk achteruit is gegaan, hebben Imka Monsma en Annemieke Goudsmit van Rolstoelrijders Zaandam het initiatief genomen om ervaringen van AOV-gebruikers te verzamelen op de website Er Op Uit . Daar staan nu, ruim een week na de lancering, een zevental reacties op. Een gemeenschappelijke deler lijkt te zijn dat het coördineren van de ritten problemen oplevert, waardoor mensen niet kunnen vertrekken wanneer zij dat hebben afgesproken – of dat nu op de heen- of de terugreis of beide is.
Valys voert de rit echter niet uit omdat die te weinig zones beslaat. En voor Bios is de rit eigenlijk te lang. Als er meer dan 23 kilometer wordt gereden, wordt een commerciële prijs gerekend.