Er komt vanuit het Rijk steun voor woningeigenaren om problemen met de fundering van hun huis te herstellen of voorkomen. Hiervoor is de komende vier jaar 56 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet zet vooral in op verbetering van de informatievoorziening, praktische begeleiding van eigenaren en het verbreden van de mogelijkheden om een lening te krijgen voor het herstel.
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stuurde gisteren een brief naar de Tweede Kamer over deze nationale aanpak van de funderingsproblematiek, die in Zaanstad bovengemiddeld groot is. Eind jaren 90 werden de funderingen van 1700 oudere woningen in verschillende delen van de gemeente onderzocht, waarbij bleek dat één op de drie er slecht aan toe was. De gemeente zette vervolgens vol in op voorlichting en er kwamen een gemeentelijke subsidie voor onderzoek naar de staat van de fundering en in een groter verband een goedkope lening voor het herstel. Het kabinet gaat eveneens de informatievoorziening verbeteren en wel via het opzetten van een landelijk informatiepunt en het samenbrengen van alle informatie over de staat van funderingen en het risicoprofiel.
Daarnaast krijgen woningeigenaren ondersteuning via onderzoek, advies en praktische begeleiding. Dit start in enkele gebieden waar vanwege met uiteenlopende oorzaken urgente funderingsproblemen zijn, aldus de Kamerbrief.Het is nog niet duidelijk of dit gevolgen heeft voor het functioneren van het gemeentelijke loket. De derde stap waarmee Keijzer woningeigenaren concreet wil helpen is het verbreden van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Dit is opgericht voor eigenaren die er een lening voor kunnen krijgen via de reguliere hypotheekmarkt.
Het FDF biedt een hypothecaire lening aan met aangepaste voorwaarden, zoals betalen naar draagkracht, om het financieel mogelijk te maken de fundering te herstellen. Nu kan nog niet iedereen van het fonds gebruikmaken. Het streven is om het vernieuwde fonds op 1 juli 2025 in werking te laten treden. Schade aan de fundering van panden komt steeds vaker voor door veroudering, bodemdaling en het veranderende klimaat. Het kabinet gaat de nationale aanpak funderingsproblematiek de komende tijd nog verder uitwerken. Eén van de vragen die beantwoord moet worden is hoe funderingsherstelbedrijven kunnen innoveren en opschalen. Ze hebben nu niet voldoende capaciteit om bij een toenemende vraag het werk aan te kunnen.