Tussen 2017 en 2022 was de korte Ned Benedictweg tussen de N246 en Wormer de N-weg met de grootste maatschappelijke kosten per kilometer weglengte. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Sweco naar de veiligheid op deze wegsoort, dat werd uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer.
De N514 werd nog nét in het onderzoek meegenomen, want de ondergrens qua lengte was een kilometer en de weg in de Zaanstreek zit daar maar iets boven. Sweco ordende de wegen op grond van het aantal ongevallen, de ongevalsdichtheid, het ongevalsrisico en tenslotte werd nog een top tien gemaakt op basis van de ongevalsdichtheid én het ongevalsrisico. (Zeer) lange N-wegen werden opgeknipt in deeltrajecten. Ongeveer vijf procent van de totale weglengte in Nederland is een N-weg.
Om het aantal dodelijke ongevallen en het aantal slachtofferongevallen beter te kunnen wegen wordt veelal gerekend met de maatschappelijke kosten als gevolg van verkeersonveiligheid. Hierbij wordt een dodelijk ongeval aanzienlijk zwaarder meegewogen dan een ongeluk met alleen gewonden. De Ned Benedictweg eiste in de onderzochte jaren twee levens en er waren zes ongevallen met alleen gewonden. De maatschappelijke kosten waren daarmee 3,4 miljoen euro per jaar. De vier onveiligste N-wegen zijn de N482, de N514, de N827 en de N991.
Uit het onderzoek van Sweco komt naar voren dat op de relatief beperkte lengte van de N-wegen in ons land van 2017 tot en met 2021 22,4 procent van alle verkeersdoden te betreuren was. Er waren in totaal 569 ongelukken, met 614 doden. Bij de 7393 overige ongelukken werden 9227 slachtoffers geturfd.
Verreweg de meeste N-wegen - waaronder de Ned Benedictweg - zijn in beheer van provincies, maar ook het Rijk, gemeenten en private wegbeheerders hebben ze onder hun hoede. Niet verwonderlijk valt 90,6 procent van de verkeersdoden op N-wege op provinciale wegen.