De gemeente verwijst burgers die melding maken van overlast door houtrook door naar de politie, die hen op haar beurt terugstuurt naar de gemeente. Volgens B.R. Boonstra van het Meldpunt Rookoverlast wordt door de gemeente ook doorverwezen daar de omgevingsdienst , die echter geen klachten van particulieren in behandeling neemt.
Het laatste overkwam het meldpunt zelf nadat er een klacht was ingediend over het verbranden van geïmpregneerd hout , waarbij onder andere verbindingen met chroom-6 kunnen vrijkomen. ‘Sinds 2017 ontvangen wij klachten van rookoverlast in uw gemeente en steeds wordt de verkeerde informatie gegeven. Een handhavingsverzoek werd afgewezen omdat het een privaatrechtelijke zaak zou zijn. Echter, het Bouwbesluit-artikel 7.22 geldt ook voor de gemeente Zaanstad,’ schrijft Boonstra aan de gemeenteraad.
Eerder stelde de SP vragen over toenemende overlast door houtkachels in Zaanstad. Daarop antwoordde het college op 3 april jongstleden onder meer dat bij de gemeente in het stookseizoen 2017/2018 tot dan toe vijf meldingen en een handhavingsverzoek waren binnengekomen in verband met overlast door het stoken van hout.
Het college schreef ook zich ervan bewust te zijn dat het (verkeerd) stoken van houtkachels, open haarden en allesbranders kan leiden tot overlast en dat dit gevolgen kan hebben voor de gezondheid. ‘Daarom besteedt Zaanstad tijdens het stookseizoen via de lokale media aandacht aan het verstandig stoken van houtkachels en open haarden.’
Plannen voor beleid om overlast door houtkachels te beperken waren er niet: ‘Het is aan het nieuwe college van B&W en de nieuwe raad om desgewenst een onderzoeksopdracht te geven naar de mogelijkheden voor werkbaar beleid ter voorkoming van overlast door houtkachels.’