Lijvige zienswijze concludeert dat Peperstraat 'een draak' wordt

07 feb , 15:19 Actueel
screenshot 20231213 144531
'Het project Peperstraat is een draak' is de bondige samenvatting van een lijvige zienswijze op de nieuwbouwplannen voor de Zaandamse straat. De daarin geuite bezwaren richten zich tegen vrijwel alle onderdelen van het project, met de ondergrondse parkeergarage voorop.
Voor de bouw daarvan moet een hogedrukgasleiding omgelegd worden, waarvan de kosten nog niet bekend zijn. Bovendien zijn de gevolgen van deze ingrijpende operatie voor onder meer de Oostzijde nog niet in kaart gebracht. Mocht er schade ontstaan aan woningen en/of bedrijven, kunnen de eigenaren die dan volledig vergoed krijgen? De omvang van de garage wordt eveneens als problematisch gezien. Er zijn overdag minder dan 100 openbare plaatsen voor bezoekers beschikbaar, maar een grotere constructie bleek niet te passen. Onder andere vanwege de nabijheid van de Zaan. Dat wordt hommeles als de Burcht bebouwd gaat worden en daar de parkeergelegenheid verdwijnt ten faveure van woningen. Nog meer mensen, nog minder plek.

Twee maten

'Waarom meet de gemeente met twee maten als het om het aantal benodigde parkeerplaatsen gaat? Onlangs is door de Zaanstad voor het Gouwpark in Zaandam, notabene bij de rechter, aangevoerd dat de berekening van het aantal parkeerplaatsen op basis van de parkeerbehoefte moet gaan. Maar voor het plan Peperstraat en zelfs voor heel Centrum Oost wordt niet gekeken naar de parkeerbehoefte maar worden er ineens andere criteria gebruikt. Veel minder parkeerplaatsen dan dat er behoefte is,' aldus de zienswijze.

Park

Een bron van zorg is voor de schrijver ook dat er zijn geen grote bomen bovenop de garage kunnen komen. Gaat het geplande 'park' dan eerder een plantsoentje worden waar de bewoners het weer alleen met stenen en een stukje gras moeten doen? 'Het blijkt ook dat de openbare ruimte nog niet vastligt. Maar om de verschillende raadsleden over te streep te trekken is wel een groene Peperstraat voorgelegd.' Waarom is er sowieso
niet gekeken naar een herinrichting met de huidige woningen?

Beatrixflat

Meerdere fracties hebben in hun programma dat zij oplossingen willen zoeken voor ouderen zodat die langer in hun eigen buurt en woning kunnen blijven wonen, maar de merendeels oudere bewoners van de Beatrixflat zullen hun appartementen moeten verlaten vanwege de - omstreden - sloop van het beeldbepalende gebouw . Hoe zijn beleid en realiteit hier te rijmen?

Supermarkt

Nog een grote supermarkt in de straat is volgens de zienswijze evenmin nodig: die winkels zijn er al voldoende. 'Waarom moet een huidige supermarkt 700 meter verplaatst worden, met alle gevolgen van dien? Er moet dan bevoorrading plaatvinden in een dichtbevolkte buurt en meerdere vrachtwagens door een straat die juist autoluw moet worden. Beseft u wat dit voor de geplande woningen en bewoners gaat betekenen?'

Sociale huur

Ook een bron van zorg is dat er te weinig sociale woningen terugkomen. De paar die zijn ingetekend zijn kleiner dan 50 vierkante meter en dus niet geschikt voor gezinnen. 'Zaanstad heeft regels voor de woningoppervlakte. Deze moeten minimaal 50 vierkante meter gebruiksoppervlakte hebben (bij het splitsen van bestaande woningen, red.). In het nieuwe plan staan veel woningen tussen de 37,5 en 47 vierkante meter. Wat is uw uitleg dat er wederom met twee maten wordt gemeten?' Dat bij deze kleine woningen bovendien geen buitenruimte is voorzien maakt ze extra onaantrekkelijk, in de ogen van de bezwaarmaker.

Conclusie

'Het project Peperstraat is niet bedacht met de Zaankanter in gedachten,' luidt de conclusie. 'Het is te slecht uitgewerkt om hierover een gedegen beslissing te nemen. Financiële afspraken zijn niet goed onderbouwd of vastgelegd. Te veel risico’s die wel benoemd worden (als ze niet weer 'vergeten' worden, zoals een eventuele kostenstijging door BTW op de garage) maar die niet goed worden onderbouwd. Verkeersplannen zijn niet tot niet goed uitgewerkt. Niet voor het nieuwe plan alsook tijdens de sloop en bouw. Cultuurhistorie wordt van de tafel geveegd ondanks rapporten van de gemeente zelf.'