Jan Hamming niet achter oproep voor opvang wezen Griekse kampen

mrt 11 2020, 12:40 Actueel
screenshot 20200311 123758
Zaanstad schaart zich niet onder de gemeenten die vinden dat regering weeskinderen uit de Griekse opvangkampen naar Nederland moet halen en een oproep doen om het beleid te wijzigen. De Tweede Kamer staat achter het besluit om geen kinderen op te nemen.
D66 deed in Zaanstad de oproep om zich bij de gemeenten die wel kinderen willen opvangen aan te sluiten, maar de burgemeester is daar geen voorstanden van. 'De afweging ligt bij het kabinet, niet bij gemeenten,' zei Jan Hamming gisteravond in de gemeenteraad. Er ligt geen verzoek van het Rijk om jonge vluchtelingen op te nemen en er is evenmin een verzoek van het COA op noodopvang gereed te maken voor de nieuwe vluchtelingenstroom die dreigt wegens de gespannen situatie aan de Turks-Griekse grens. Zaanstad heeft geen noodopvanglocatie en evenmin een draaiboek klaarliggen voor een plotselinge toestroom van ontheemden. De gemeente zal die zaak oppakken zodra daar om gevraagd wordt en niet eerder.

Misleiding

Fractievoorzitter Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid maakte zich boos over de term 'verweesde kinderen' die door D66 werd gebruikt en stelde dat die misleidend is: het gaat in werkelijkheid om 5424 jongeren tussen veertien en achttien jaar die door hun ouders vooruit zijn gestuurd om zo de kans op asiel te vergroten, zo haalde Van der Laan uit nieuwsberichten. En van dat totaal is 93 procent man en komt elf procent uit Syrië, 21 procent uit Pakistan en 24 procent uit Afghanistan. Raadslid Jan de Vries die het voorstel namens D66 indiende haalde er de schouders over op: met zijn ervaringen in de politieke arena heeft hij inmiddels wel geleerd 'dat je eerder door een strontkar wordt overreden dan door de Gouden Koets'.