Invoering vignet voor plezierbootjes niet zonder slag of stoot

15 dec 2020, 10:22 Actueel
screenshot 20201215 101259
Pixabay / Marjan

De registratieplicht voor kleinere pleziervaartuigen lijkt er niet zo znel te komen als het college had gehoopt. De registratie moet de overlast door te snel varen en (deels) gezonken weesbootjes voorkomen, maar het CDA, Democratisch Zaanstad en de VVD komen donderdag met een amendement om de voorgestelde invoering uit de APV te schrappen .

Bij de bespreking van de kwestie in de gemeenteraad waren er bij meer partijen twijfels over de manier waarop deze zaak door het college is aangepakt. Dat de bevoegdheid om in dit geval nadere regels te stellen wordt gedelegeerd aan Burgemeester en Wethouders stuit op weerstand, omdat de raad wegens onduidelijkheden die er nog zijn niet precies weet wie straks vignetplichtig zijn en wat de prijs van een vignet zal worden. Gevreesd wordt dat de gemeenteraad daar na de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening ook geen invloed meer op zal kunnen uitoefenen.

Onvoldragen

Het voorgestelde artikel luidt: '1. Een ieder die met een pleziervaartuig, met uitzondering van een kano of kajak, doorgaans ligplaats heeft in, op of boven het openbaar water binnen de gemeente Zaanstad, is verplicht deze te laten registreren door middel van een vignet. 2. Het in het eerste lid genoemde vignet dient op een aan de waterkant zichtbare plaats te worden aangebracht. 3. Het college kan nadere regels stellen met betrekking tot de registratie en de manier waarop dit dient te geschieden.' Die tekst is volgens de indieners van het amendement 'onvoldragen' en daarom ongeschikt.

Kosten verhalen

De doel van het dagelijks bestuur is om inzicht te krijgen in het aantal vaartuigen binnen de gemeente. Het gaat hierbij om de vaartuigen die de meeste overlast kunnen veroorzaken, zoals gemotoriseerde vaartuigen maar ook om (gemotoriseerde en ongemotoriseerde) roeibootjes. Als die problemen veroorzaken is het wenselijk om direct contact te kunnen opnemen met de eigenaar, maar dan moet die wel te achterhalen zijn. De 'kentekenplaten' op de vaartuigen zijn daarbij een welkom hulpmiddel. 'Op die manier worden veel problemen voorkomen worden en kunnen gemaakte kosten, indien nodig, worden verhaald.,' aldus de uitleg bij het nieuwe artikel.

Kosten onduidelijk

De beroepsvaart is al geregistreerd onder een ENI-nummer

, maar dat register staat niet open voor de pleziervaart. Het artikel gaat ook niet over kano’s en kajaks, die bijna geen overlast opleveren. 'Daarnaast is de prijs van het vignet in verhouding tot de waarde van zo’n klein vaartuig onevenredig,' staat ook in de overwegingen om deze vaartuigjes uit te sluiten. De precieze kosten voor het vignet moeten echter nog worden berekend, en daar wringt voor het CDA, DZ en de VVD de schoen: zij willen concreet weten wat de burger met een boot straks financieel boven het hoofd hangt. Wormerland kent al een registratieplicht (zie hieronder de betreffende passage in de APV). Daar kost de vaarregistratie zes euro .

screenshot 20201215 095822