Interesse Wormerland om mee te doen met Zaanse Pas

jun 19 , 10:04 Actueel
screenshot 20230718 132820
Wormerland heeft interesse getoond om zich aan te sluiten zij de Zaanse Pas . Die bestaat sinds een half jaar en geeft gebruikers kortingen op goederen en diensten. De pas is voor iedereen te koop en wordt gratis beschikbaar gesteld aan minima en mantelzorgers.
Volgens wethouder René Tuijn is de in september geïntroduceerde stadspas een succes. Er is op grond van de opgedane ervaringen inmiddels een aantal zaken veranderd, zoals de vraag en antwoordlijsten en de handleidingen voor gebruikers en aanbieders op de website . Ook is de website iets anders ingedeeld, waardoor het Zaanse aanbod meer naar voren komt en is de aanmeldprocedure vereenvoudigd. Na de zomer wordt een enquête gehouden onder de gebruikers en aanbieders van acties over hun eerste ervaringen.

Wormerland

Wormerland lijkt daar alle vertrouwen in te hebben: de buurgemeente wil haar inwoners ook iets extra’s bieden en heeft gevraagd of het mogelijk zou zijn om met Zaanstad mee te doen met de Zaanse Pas. Technisch is dat mogelijk, aldus Tuijn. 'We zien als voordeel dat een groter bereik kan bijdragen aan een groter succes van de pas. We zien ook dat samenwerking extra druk kan leggen op de ambtelijke organisatie. Wormerland kijkt niet alleen naar de Zaanse Pas als optie, maar heeft aangegeven dit geografisch vooral een logische aansluiting te vinden. We gaan we in de komende periode in overleg om te bespreken of en hoe we die samenwerking mogelijk willen vormgeven.

Zaanse acties

De Zaanse pas krijgt hier steeds meer gebruikers, meer aanbieders en meer aanbod. In het begin stonden er vooral landelijke acties op, waarna is ingezet op het aanbod in de Zaanstreek. Dit aanbod verandert en groeit continu . Op de website kan specifiek op Zaanse acties worden geselecteerd. Dit voorjaar was er het Zaanse tientje, een speciale actie die aanhaakt op thema’s als moederdag en vaderdag en waarbij pashouders tien euro kunnen uitgeven bij geselecteerde ondernemers. Om goede ideeën uit te wisselen komt er nog een ondernemersdag voor de Zaanse Pas.

Cijfers

Er zijn nu ongeveer 9000 passen in omloop; 8606 inwoners (waaronder 953 mantelzorgers) hebben de pas gratis ontvangen. Ongeveer 4000 inwoners hebben ingelogd op de website of in de app en er zijn tot 1 april ongeveer 420 passen verkocht. Ook wordt de pas aangewend voor Meedoen Zaanstad
. Vorig jaar is 120 keer een activiteit anders dan zwemles via de Zaanse Pas afgerekend en tot 1 april dit jaar 161 keer. In 2024 krijgen tot nu toe 134 kinderen via de pas zwemles.