Ikea 11,2 miljoen euro rijker door verkoop Zaanse grond

25 sep 2023, 11:29 Actueel
screenshot 20230925 112414
Ikea
Zaanstad betaalt Ikea 11,2 miljoen euro voor de kavel op bedrijventerrein Zuiderhout waar de Zweedse meubelgigant een winkel had gepland, die er echter nooit is gekomen. Daar komt voor de gemeente nog 21 procent BTW overheen. De gemeenteraad is akkoord met de aankoop, met alleen de stemmen van de PVV en Democratisch Zaanstad tegen .
Zuiderhout een belangrijke 'scharnierfunctie' tussen het stationsgebied van Zaandam, Westerspoor en het Hembrugterrein. Het gebied moet een natuurlijkere verbinding met de stad krijgen en met het ook nog te ontwikkelen Hembrugterrein, dat geen enclave mag worden in een uithoek van Zaandam. Zaanstad werkt aan een haalbaarheidsstudie waarin onderzocht wordt of delen van Zuiderhout zijn te ontwikkelen tot een hoogwaardige woon- en werkomgeving.
Daarnaast worden de mogelijkheden op korte termijn van tijdelijke woningen op Zuiderhout bekeken. De grond van Ikea speelt daarbij een prominente rol. De verwachting is dat er in 2025 200 flexwoningen op de kavel staan en vanaf 2027 zelfs 400.

Flinke bedragen

Volgens het college heeft de grond momenteel een taxatiewaarde van 11,9 miljoen euro - op basis van de huidige bestemming – maar Ikea ging akkoord met een wat lager bedrag. De gemeenteraad stelde vorige week een krediet van 12.376.000 euro beschikbaar, de aankoopprijs inclusief de helft van de BTW. De andere helft van de BTW wordt ten laste gebracht van het BTW-compensatiefonds, met een jaarlijkse rentelast van 185.640 euro van 2024 tot en met 2026, te betalen uit een nieuw te creëren reserve bij Grondzaken. Zou de raad tegen hebben gestemd, dan was Ikea gedurende drie jaar vrij geweest om de kavel aan een ander te verkopen.

Vervallen verplichtingen

De Zweden werden in 2017 eigenaar van het terrein van 34.433 vierkante meter aan de Stormhoek. De gemeente heeft richting Ikea en haar rechtsopvolgers de verplichting om de grond te saneren en om een noordelijke ontsluiting te realiseren. Bij een aankoop vervallen deze verplichtingen echter en staat het de gemeente vrij om een nieuw plan voor de kavel en de ontsluiting van het gebied te bedenken. Met een tijdelijke invulling gericht op flexwonen koopt de gemeente tijd om een definitief plan te ontwikkelen, ook in relatie tot het Hembrugterrein.