Cliëntenbelang Amsterdam roept mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning via Woningnet op hun ervaringen met het nieuwe systeem voor woonruimteverdeling met haar te delen. Dat trad op 16 januari in werking in onder andere Zaanstad .
Wie wil laten weten hoe de nieuwe spelregels in de praktijk uitpakken kan die ervaringen delen via het e-mailadres [email protected]. Tot voor kort bepaalde de inschrijfduur altijd iemands plek op de wachtlijst, maar nu gaat het om het verzamelen van wachtpunten (de inschrijfduur), zoekpunten (hoe actiever wordt gezocht, des te gunstiger de beoordeling), situatiepunten (de mate waarin spoed noodzakelijk is) en startpunten voor jongeren die na afloop van een tijdelijk jongerencontract geen nieuwe woonruimte kunnen vinden.
Het zoeken naar een woning kan alleen digitaal
en ook het aanvragen van situatiepunten en het delen van de gewenste documenten loopt via de website van Woningnet. Dat vraagt dus om digitale vaardigheden van de woningzoekenden. Het succes van het nieuwe systeem zal volgens Cliëntenbelang Amsterdam afhangen van de dienstverlening als geheel, van de toegankelijkheid van de website en de ondersteuning die woningzoekende krijgen als ze moeite hebben met het zoeksysteem of als ze specifieke vragen hebben.