Hernieuwd pleidooi voor opvang alleenstaande kindvluchtelingen

mei 01 2020, 13:43 Actueel
screenshot 20200501 143811
De fracties van D66, de SP, GroenLinks, Rosa, de ChristenUnie, Partij voor de Dieren en PvdA en Denk hebben een open brief geschreven aan het college met de dringende oproep om om zich aan te sluiten bij de 43 gemeenten die hebben aangeboden om alleenstaande kinderen van alle leeftijden, zowel jongens als meisjes, uit de Griekse vluchtelingenkampen binnen de gemeentegrenzen op te vangen en te huisvesten.
Op 20 april deden meer dan 100 (oud-)politici, hulporganisaties, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, gemeenten en anderen gezamenlijk een oproep aan het kabinet om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren . Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Finland, Portugal, Ierland en Kroatië hebben al gehoor gegeven aan het verzoek van Athene om te helpen bij de opvang, maar Nederland stelt zich nog steeds afwachtend op . Onder meer de gemeenten Den Haag, Arnhem, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht vinden dat onaanvaardbaar.
[embed][/embed]

Zaanse traditie

'De coronapandemie is voor de vluchtelingen een regelrechte bedreiging en kan voor de alleenstaande kinderen catastrofaal zijn,' schrijven de Zaanse fracties. ' Het past binnen de Zaanse traditie om zich te verzetten tegen onrecht en om hen , die vanwege politiek- en oorlogsgeweld hun eigen huis en haard hebben moeten achterlaten, een veilige schuilplaats te bieden,' aldus de acht partijen. Ze dringen er daarom dan ook 'met klem' op aan om vanuit Zaanstad druk uit te oefenen op de regering om die op andere gedachten te brengen en zich aan te sluiten bij de eerder genoemde EU-landen. De regering wil tot nu toe niet verder gaan dan Griekenland in het eigen land een helpende hand toesteken .

Afgewezen

Het onderwerp werd eerder al eens door de gemeenteraad behandeld na een oproep van D66 , maar toen door burgemeester Jan Hamming afgewezen omdat dit geen zaak voor lokale overheden en politici zou zijn. Dat was echter voor de uitbraak van Covid-19, die de situatie in de Griekse kampen nog vele malen schrijnender gemaakt heeft omdat kinderen nu veelal binnen moeten blijven in tenten die daar eigenlijk te klein voor zijn.
[embed][/embed]