Erik Schaap richt aandacht ditmaal op ons koloniale en slavernijverleden

03 sep , 16:00 Actueel
screenshot 20240903 122343
Omslag 'Het Zaanse koloniale en slavernijverleden'

Waarom kregen Surinaamse slaafgemaakten achternamen toebedeeld als Zaandam, Wormer, Zaan en Assendelft? Hoe kwam de Surinaamse plantage Sardam aan die naam? En waren er niet meerdere Zaankanters (mede-)eigenaars van dergelijke mensonterende productiegebieden? Auteur Erik Schaap geeft er antwoord op in zijn nieuwste boek.

De Zaanstreek wordt regelmatig betiteld als het oudste industriegebied van Europa. Nergens waren zoveel houtverwerkers en scheepswerven. 'Maar toen het college van Zaanstad het verzoek kreeg om onderzoek te laten doen naar het koloniale en slavernijverleden van de regio was de reactie aanvankelijk afwerend,' zag Schaap. Maar klopt de inschatting dat 'de samenhang met slavenhandel waarschijnlijk hoogstens indirect zal zijn' wel? in Het Zaanse koloniale en slavernijverleden wordt er dieper in ingegaan.

Zaagmolens en werven

Het wemelde in de Zaanstreek van de houtzaagmolens en werven. 'Zouden die honderdduizenden planken en de nieuwgebouwde boten geen rol hebben gespeeld bij het vaderlandse kolonialisme in de zeventiende en/of achttiende eeuw? De superieure scheepsbeschuit uit Wormer en Jisp zou toch ook wel op slavenschepen genuttigd zijn? Profiteerde de grootschalige Zaanse voedingsindustrie niet van de dwangarbeid op de plantages?'zijn enkele van de vragen die Schaap wilde beantwoorden. 

Het Zaanse koloniale en slavernijverleden is een uitgave van Brave New Books en telt 142 pagina’s. De verkoopprijs bedraagt 16,95 euro. Het boek is vanaf heden verkrijgbaar via iedere Nederlandse boekhandel.