Coronaperiode dreunt nog steeds na bij jongeren

03 jun , 11:23 Actueel
screenshot 20240603 112048
PxHere / CC0 Publiek Domein

De coronaperiode heeft een lange negatieve nasleep bij tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs in Zaanstreek - Waterland. Velen voelden zich in 2023 minder gelukkig en minder gezond dan vóór de uitbraak van de epidemie. Ook ervaren ze nog steeds meer psychische klachten en neemt pesten toe.

Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 van de GGD Zaanstreek - Waterland. Afgelopen najaar werden ruim 4300 leerlingen van achttien reguliere middelbare scholen bevraagd over hun welbevinden. 'De resultaten van dit onderzoek geven aanleiding tot aandacht voor mentale gezondheid en passende maatregelen,' aldus de organisatie. Jongeren ervaren al langer een afnemende gezondheid. In 2019 gaf nog bijna negen op de tien (87 procent) aan hun gezondheid als (zeer) goed te ervaren. Bij de laatste meting in 2023 is dit gedaald naar acht op de tien (81 procent). Dit is een landelijke trend.

Meisjes meer klachten

Bij de vorige meting, in 2021 in coronatijd, zag de GGD dat jongeren zich minder gelukkig voelden. Bij de meest recente meting is dit percentage van gelijk gebleven, maar hoger dan het landelijke gemiddelde van 77. Zeventien procent van de leerlingen in de regio had in 2019 psychische klachten zoals depressie. In 2023 heeft nog steeds, net als in coronatijd, een kwart van de leerlingen (26 procent) psychische klachten. Meisjes hebben daar vaker mee te maken dan jongens.

Stress

Vergeleken met vóór de coronaperiode ervaren jongeren meer stress. Het gaat net als in de rest van Nederland om de helft (51 procent) van de jongeren. De belangrijkste oorzaken van deze stress zijn school of huiswerk en de combinatie van alles wat ze moeten doen. Daarnaast is het aandeel jongeren dat in de laatste drie maanden gepest werd gestegen. Het gaat bij pesten op school om één op zeven leerlingen en bij online pesten om één op de elf. 'De vorige meting vond midden in de coronaperiode plaats, toen veel maatregelen golden die invloed hadden op het welbevinden van jongeren. Het is zorgwekkend dat de resultaten daarna niet zijn hersteld of verbeterd,' aldus de GGD.