College wil 'Rotterdamwet' aanvragen voor Poelenburg en Peldersveld

18 okt 2017, 16:54 Actueel
cxxalliance2447
Wikimedia
Het college is van plan om Rotterdan naar Poelenburg en Peldersveld te halen. De in de havenstad uitgevonden manier om diversiteit in probleemwijken te bevorderen door de deur dicht te gooien voor instromende ongewenste elementen wordt hier overgenomen.
Zaanstad moet daarvoor een beroep doen op de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijk problematiek (Wbmgp), omdat de doelstelling om van Poelenburg en Peldersveld ‘open, diverse en kansrijke wijken’ te maken anders in goede bedoelingen blijft steken. De gemeente heeft geprobeerd om er op eigen kracht uit te komen, maar dat zet onvoldoende zoden aan de dijk. Ook al omdat instrumenten die Zaanstad en de corporaties Parteon, ZVH en Rochdale hadden uitgedacht stuitten op bezwaren vanuit de Huisvestingswet.
[embed][/embed]

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Met de ‘Rotterdamwet’ kunnen wijken met een hoge werkloosheid (minimaal een kwart van de bewoners) en veel lage inkomens (45 procent van het totaal) worden aangewezen als ‘kansenzone’ en gelden er bijzondere regels. Aan nieuwkomers die minder dan zes jaar in de regio wonen mogen dan inkomenseisen worden gesteld voordat men zich in de betreffende wijk kan vestigen.
Beide Zaandamse wijken kennen een hoog aantal bijstandsgerechtigden en dit aantal neemt de laatste maanden relatief sneller toe dan in andere wijken. De wijken hebben zeven zwarte scholen, de Cito-resultaten wijken in negatieve zin af, taal is een hardnekkig probleem en een kwart van de kinderen in Poelenburg en Peldersveld groeit op onder de armoedegrens. Om daar effectief iets tegen te ondernemen moet de bevolkingssamenstelling veranderen.

UvA sceptisch, Rotterdam tevreden

De corporaties hebbben zich achter het voorstel van het college om haar toevlucht tot de Wbmgp te nemen geschaard. Maar werkt die wet ook werkelijk? Onderzoek door de Universiteit van Amsterdam zaaide twijfel, maar in bakermat Rotterdam overheerst tevredenheid – al wordt ook daar toegegeven dat het beleid geen tovermiddel is, maar een zaak van lange adem blijft. En dat alleen restricties op woningtoewijzing niet genoeg zijn.

Zachte en harde kant

Een diversere bevolkingssamenstelling (een evenredigere mix van werkenden en niet-werkenden) draagt niet één op één bij aan een aantoonbare verbetering van leefbaarheid en veiligheid. De combinatie met sociaal-fysieke interventies is noodzakelijk voor een duurzaam effect. In de woorden van het college: ‘Het gaat om een intensieve investering in de ‘zachte’ kant (taal, ondersteuning, opvoeding, onderwijs, participatie, vuil) gekoppeld aan het harde programma ondermijning in samenwerking met de politie en handhaving op fraude.’
[embed][/embed]
In Rotterdam wordt momenteel gewerkt aan een maatschappelijke kosten- en baten analyse van de inzet van de Wbmgp. Zaanstad wil die resultaten blijven volgen om er haar voordeel mee te doen.

Mogelijkheden

Het gaat bij de Wbmgp om drie artikelen. Artikel 8
geeft de mogelijkheid eisen te stellen aan de aard van het inkomen: uit arbeid, pensioen of studiefinanciering. Met behulp van artikel 9
kan voorrang aan woningzoekenden worden gegeven op basis van sociaal-economische kenmerken als de samenstelling huishouden, leeftijd en/of opleidingsniveau. Artikel 10
maakt het mogelijk om personen die overlast geven of crimineel gedrag vertonen te weigeren. Bijvoorbeeld door het eisen van een Verklaring omtrent Gedrag of het opvragen van politiegegevens.

Artikel 10 nog een vraagteken

Het College wil in elk geval artikel 8 en artikel 9 bij het Rijk aanvragen. Artikel 8 geeft de mogelijkheid te voorkomen dat meer inwoners zonder werk, en dus met een laag inkomen instromen. Artikel 9 geeft tegelijk de mogelijkheid om nieuwe bewoners te selecteren dan wel te trekken die een bijdrage kunnen leveren aan de wijken. Daarvoor waren eerder al criteria opgesteld:
  • Kandidaten die iets terug doen voor de wijk (zoals vrijwilligerswerk)
  • Kandidaten die werkzaam zijn in maatschappelijk ondersteunende sectoren (onderwijs, zorg, welzijn)
Dat laatste sluit ook goed aan bij de wens van bijvoorbeeld schoolbesturen en werkgevers van wijkteams om ondanks de schaarste kwalitatief goed personeel in de wijk te krijgen.
B&W overwegen om ook een beroep te doen op artikel 10, maar zijn nog in gesprek met partners om de voors en tegens goed tegen elkaar af te wegen.

Informatieavond

Samengevat wil het college in december het voorstel om voor Poelenburg en Peldersveld de Wbmgp aan te vragen voorleggen aan de gemeenteraad. Het plan is ook om op 21 november een raadsinformatieavond te houden in Poelenburg, waar Haagse specialisten antwoord zullen geven op resterende vragen over de Rotterdamwet.