Campagne om meer rekening met elkaar te houden op de weg

mei 17 , 13:05 Actueel
664731053ecf5
Ook in Zaanstad is vandaag de campagne Met elkaar overweg van start gegaan, waarmee de Vervoerregio Amsterdam inwoners uit alle veertien gemeenten in het samenwerkingsverband oproept om rekening met elkaar te houden in het verkeer. Onderzoek in de regio wijst uit dat driekwart van de inwoners een campagne rondom verkeersdrukte en sociaal gedrag belangrijk vindt.
Ruim de helft (51 procent) vindt het momenteel te druk op de weg en bijna een kwart (24 procent) heeft zelfs weleens een conflict met andere weggebruikers. En terwijl 85 procent van de inwoners zegt genoeg rekening te houden met andere verkeersdeelnemers, ervaart slechts 31 procent van de ondervraagden dat andere verkeersdeelnemers rekening houden met henzelf. De verkeersdrukte op de wegen in de regio neemt verder toe met steeds meer verschillende weggebruikers met wisselende snelheden op de wegen en fietspaden. Dat maakt het alsmaar lastiger om veilig met elkaar overweg te kunnen in het verkeer.

Kunstwerk

Vandaar de campagne. Vandaag werkten bij de aftrap in het Vondelpark in Amsterdam tientallen wandelaars, fatbikers, fietsers, e-bikers en scooterrijders mee aan één groot kunstwerk waarop te zien is hoe inwoners uit de regio rekening met elkaar houden in het verkeer. Aan voorbijgangers werd gevraagd hoe zij rekening houden met anderen in het verkeer en andersom en de aanwezige kunstenaar verwerkte de antwoorden ter plekke in een groot kunstwerk. Vicevoorzitter van het bestuur van de Vervoerregio en tevens wethouder van Zaanstad Gerard Slegers benadrukte het belang van de campagne.

Geduld een goede zaak

'Natuurlijk werken we aan een zo goed mogelijke infrastructuur, maar een groot deel van verkeersveiligheid is het gedrag van de weggebruikers. Door meer rekening met elkaar te houden, goed te communiceren in het verkeer en geduld te hebben, kunnen we irritaties, gevaarlijke situaties en zelfs ongelukken vermijden. We doen met deze campagne een beroep op onze inwoners om sympathiek om te gaan met andere weggebruikers, zodat we goed met elkaar overweg kunnen,' aldus Slegers. Met elkaar overweg roept mensen op om juist op drukke momenten extra goed op te letten en hun gedrag aan te passen. De volgende drie tips helpen om ook bij grote drukte sociaal, veilig en relaxt aan het verkeer deel te nemen:
  • Gedraag je voorspelbaar en laat zien wat je gaat doen. Bijvoorbeeld door je hand uit te steken als je wilt afslaan. Medeweggebruikers kunnen beter rekening houden met jou als ze weten wat je gaat doen.
  • Bedank je medeweggebruiker met een glimlach, vriendelijk gebaar of vrolijk knikje. Positiviteit is besmettelijk.
  • Kijk vooruit en blijf alert. Concentreer je op de weg én op de ander, want zo laat je je niet verrassen.