Zaanstad worstelt met het vinden van (voldoende) parkeerruimte bij nieuwbouw en dan is het goed nieuws dat vooral jongeren vaker een rijbewijs hebben dan een eigen auto. Aan de andere kant hebben de meeste 75-plussers wel een auto - en dat is dan weer minder goed nieuws in een vergrijzende omgeving
Nederland telde begin dit jaar ruim 6,9 miljoen autobezitters die in totaal ruim 7,9 miljoen particuliere personenauto’s bezaten. Zo'n 1,9 miljoen mensen onder de 30 jaar hadden een rijbewijs, terwijl er 730.000 met een auto waren. Bij 75-plussers ligt het aantal rijbewijshouders (1,1 miljoen) en het aantal autobezitters (796.000) het dichtst bij elkaar, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Bijna een kwart van de autorijbewijsbezitters (2,8 miljoen mensen) is 65 jaar of ouder. Dat zijn er bijna 45 procent meer dan tien jaar geleden. Deze toename komt voor een deel doordat er steeds meer 65-plussers zijn, maar ook omdat de huidige groep ouderen vaker een rijbewijs heeft dan die van tien jaar geleden. Vooral bij vrouwen in deze leeftijdsgroep groeide dat aantal aanzienlijk, namelijk met 53 procent. Bij mannen was dit 38 procent. Het aantal vrouwen van 75 jaar of ouder met een rijbewijs is zelfs verdubbeld in de afgelopen tien jaar.
In de afgelopen tien jaar ging de groei van het aantal autorijbewijsbezitters gelijk op met de groei van de Nederlandse bevolking van achttien jaar en ouder. Hierdoor is het aantal rijbewijshouders naar verhouding niet toegenomen: op 1 januari 2024 hadden acht op de tien volwassenen een rijbewijs. Dat is evenveel als tien jaar geleden.