De AOW-leeftijd gaat niet omhoog in 2030, meldt minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief. In 2028 gaat de leeftijd waarop mensen AOW krijgen omhoog naar 67 jaar en drie maanden en dat blijft onveranderd in de twee jaren daarna.
De minister baseert zijn besluit op cijfers van het
Centraal Buyreau voor de Statistiek. Het is wettelijk zo geregeld dat berekeningen van de levensverwachting door dat bureau automatisch doorwerken in de AOW-leeftijd. De levensverwachting van 65-jarigen zal 20,96 jaar zijn in 2030, verwacht het CBS. Dat is iets lager dan in de vorige prognose, toen deze op 21 jaar werd gesteld. Bij het bepalen van de toekomstige levensverwachting wordt gekeken naar ontwikkelingen in het verleden.
Corona
Sinds het begin van de coronapandemie overleden meer mensen dan voor de pandemie was verwacht. Deze toename in de sterfte zorgt voor een lagere levensverwachting. Vanaf 2022 is er sprake van herstel van de levensverwachting, maar dit gaat langzamer dan eerder verwacht. Daarom is de prognose naar beneden bijgesteld. De prognose beschrijft de meest waarschijnlijke ontwikkeling, maar er zijn ook onzekerheden.
De levensverwachting van 65-jarigen steeg van 14,3 jaar in 1950 naar 20,1 jaar in 2019. De toename van de levensverwachting is niet elk jaar dezelfde. In Nederland, maar ook in andere West-Europese landen nam de levensverwachting tussen 2012 en 2018 minder snel toe. De levensverwachting voor vrouwen is hoger dan voor mannen. In 2023 was het verschil op 65-jarige leeftijd 2,2 jaar.
Virus nog aanwezig
Sinds 2020 overlijden er per jaar zo’n 170.000 mensen. Dat zijn er bijna 20.000 per jaar meer dan in de jaren vóór de pandemie. Ook dit jaar overleden er tot nu toe meer mensen dan in dezelfde periode in 2023. Hoewel de levensverwachting sinds 2022 weer stijgt, en in 2023 weer bijna het niveau van vóór de coronapandemie bereikt, verloopt dit herstel langzamer dan verwacht. Inmiddels is de noodsituatie voorbij, maar het coronavirus blijft aanwezig. Daarom wordt aangenomen dat de levensverwachting niet volledig zal herstellen naar het oude niveau.
Europese ontwikkelingen
Voor het maken van de prognose van de levensverwachting maakt het CBS gebruik van een in de internationale wetenschap ontwikkeld model. In dat model wordt ervan uitgegaan dat op lange termijn de stabiele, dalende trend in de sterftekansen in West-Europa doorzet. Tijdelijke veranderingen in de Nederlandse trend hebben zo een minder groot verstorend effect op de toekomstverwachtingen dan wanneer het model alleen van de Nederlandse ontwikkelingen gebruik zou maken. Prognoses zijn echter onzeker.