Ad de Lange op het stembiljet als bekende Zaankanter

feb 04 2022, 17:57 Actueel
screenshot 20220204 173309
Festivalorganisator Ad de Lange van Babbels Live is lijstduwer van de Partij voor Ouderen en Veiligheid en heeft de zeventiende plek ingenomen op de kieslijst van de partij. De Krommenieër vindt het belangrijk dat er in Zaanstad Noord een festivalterrein komt en daar is ook de POV een warm pleitbezorger van.
De Lange is daarmee de lokale variant van lijstduwers als realityster Erica Meiland voor de Partij voor de Inwoners in Noordwijk en darter Raymond van Barneveld voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos. In Zaanstad niet minder bekend dan de beide BN'ers en daarmee een uithangbord waar de partij mee voor de dag kan komen. 's Lands meest opmerkelijke lijstduwer was tot gisteren de zwarte labrador Scott, de geleidehond van VVD-burgerraadslid Jan Bommel in Hillegom, die zelf op de derde plek op de lijst staat staat. Scott stond direct onder Fred Teeven, maar toen de viervoeter niet aan de eisen bleek te voldoen is de oud-minister gepromoveerd tot lijstduwer.
Vaak gaan lijstduwers van politieke partijen niet echt de gemeenteraad in, ook als ze daarvoor genoeg voorkeursstemmen zouden krijgen. Soms gebeurt het toch: zo werd theaterproducent Albert Verlinde VVD-raadslid in Vught nadat hij in 2020 bij de herindelingsverkiezing van de gemeente genoeg stemmen kreeg voor een zetel.