Asielopvang in sporthal Lycurgus in Assendelft

Foto: Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland

De sporthal van atletiekvereniging Lycurgus in Assendelft wordt zo snel mogelijk gereed gemaakt om 225 opvangplekken voor asielzoekers te creëren. Dat laat de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland weten. De opvang is nodig om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid vroeg de 25 veiligheidsregio’s in Nederland om tijdelijk 225 crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers te realiseren om de tekorten in de asielopvang op te vangen. Zaanstreek – Waterland heeft samen met de regiogemeenten afgelopen week gezocht naar een locatie. De hal in Assendelft is geschikt omdat hier alle 225 opvangplekken op één locatie gerealiseerd kunnen worden.

Tot 1 oktober

Burgemeester en ook voorzitter van de Veiligheidsregio Jan Hamming ‘is het bestuur van Lycurgus zeer erkentelijk dat de vereniging is ingegaan op dit noodverzoek en de sporthal tijdelijk ter beschikking stelt,’ aldus een persbericht. Het is de bedoeling dat de sporthal tot uiterlijk 1 oktober voor de opvang in gebruik is. Dit betekent dat de hal in de praktijk ook leeg kan staan of dat er minder dan 225 mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn.

Buiten sporten

Op het buitenterrein van Lycurgus kan komende maanden gewoon gesport worden en vanaf 1 oktober is de hal ook weer voor binnenactiviteiten beschikbaar. ‘Gezien onze maatschappelijke betrokkenheid wil AV Lycurgus met liefde de helpende hand toesteken door asielzoekers een mooi tijdelijk onderdak te bieden op ons prachtige complex,’ aldus Armand Ellsworth, voorzitter van de vereniging. Leden en direct omwonenden ontvangen deze week nog een informatiebrief.

Ondersteuning

De veiligheidsregio had de sporthal al eerder op het oog voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar dat bleek toen niet nodig. Het Rijk heeft de veiligheidsregio nu ondersteuning toegezegd in de vorm van menskracht en busvervoer. Naar verwachting start deze week het inrichten van de opvang. Het streven is om de sporthal rond het weekend van 15 juli gereed te hebben om de eerste mensen op te kunnen vangen. Dan zijn er ook mensen die hen begeleiding, dagbesteding en verzorging bieden.

Tweede aanmeldcentrum

Intussen heeft het Rijk een locatie gevonden voor een tweede aanmeldcentrum en wel in Bant. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg vandaag aan de Tweede Kamer. De grond waarop het aanmeldcentrum moet komen is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Vandaag diende het COA een officieel verzoek in bij het college van de gemeente Noordoostpolder voor de ontwikkeling van een aanmeldcentrum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen