Nepmail van ‘Facebook’ nieuwste truc van oplichters

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Kreeg u een berichtje van Facebook dat u de regels hebt overtreden en dat uw account binnen 48 uur verwijderd zal worden, tenzij u nu in actie komt? Het is de zoveelste digitale oplichtingstruc.

Onderzoekers van Trustwave brachten de oplichting aan het licht, waarbij gebruik wordt gemaakt van een chatbot die zich voordoet als het Support Team van Facebook. Deze chatbotfunctie (die automatische antwoorden geeft) wordt veel door bedrijven en individuen gebruikt om bijvoorbeeld contact te houden met klanten. Maar nu wordt deze functie dus misbruikt door oplichters.

De truc begint met een e-mail, laat Opgelicht weten. Hierin staat dat de Community Standards overtreden zijn en dat er 48 uur rest om hiertegen in te gaan, anders wordt uw account verwijderd. Daarvoor moet op de link in de mail worden geklikt. Daarmee hebben de slechteriken het contact gelegd.

Oplichting van derden

Wie de fout maakt om in alle hokus spokus mee te gaan en uiteindelijk ook het wachtwoord invult, zit aan de haak: de bedriegers kunnen het account binnen. Zo komen er een hoop meer gegevens vrij en kan uw account bijvoorbeeld ook gebruikt worden om anderen op te lichten. Daarnaast gebruiken veel mensen hun profiel ook om in te loggen op andere sites en dat kunnen de misbruikers dan ook.

Wat te doen?

Wie mail krijgt moet op de eigen Facebook-pagina via het profiel naar de Support-inbox gaan. Hier kunt u bij ‘Je waarschuwingen’ checken of u daadwerkelijk een bericht hebt ontvangen van Facebook. Staat hier niets, is er ook niks aan de hand.

Reacties

Cookieinstellingen