Rare soap rond mogelijk vandalisme in Oostzaan

Foto: Google Street View

De recente vernieling van 44 graven op de begraafplaats in Oostzaan die zelfs door de NOS werd opgepikt blijkt een misverstand. Of toch niet? De politie startte een onderzoek, maar nu laat de gemeente weten dat er sprake was van een valse aangifte.

Op de website van Oostzaan staat nog steeds dat burgemeester Marvin Polak zelf op de begraafplaats kwam kijken en zijn reactie: ‘Afschuwelijk wat er gedaan is. Zo ontzettend zinloos en respectloos.’ Twee weken later blijkt van zo’n bezoek aan het plaats delict geen sprake meer te zijn: ‘De kapotte graven zijn al langere tijd kapot. Burgemeester Polak heeft geen controle uitgevoerd op de melding van vandalisme omdat ‘als zo’n melding op zo’n plek wordt gedaan, ik ervan uit mag gaan dat dit zo is en de melding dus uiterst serieus neem’,’ heet het nu.

Onderhoud en storm

De gemeente wijt de schade aan de graven nu aan een combinatie van factoren, zoals de gevolgen van de februaristormen en achterstallig onderhoud. Graven moeten door nabestaanden in een goede conditie worden gehouden, maar soms zijn die er niet meer. Vrijwilligers die zich inzetten voor de begraafplaats aan de Dominee Nanne Zwiepsingel ontkennen dat een storm de oorzaak van de beschadigingen kan zijn geweest en houden vast aan vandalisme. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen