‘Alvaldumpers krijgen ook in Poelenburg een rekening’

Foto: Twitter

Nog voor er vanavond antwoord komt op vragen van Democratisch Zaanstad over het straffeloos dumpen van huisvuil in Poelenburg is er een reactie vanuit het stadhuis gekomen – en dat is zeer ongebruikelijk. De woordvoerder van burgemeester Jan Hamming laat weten dat de insteek van raadslid Jos Kerkhoven ‘pertinent niet waar’ is.

‘De handhaving op zaken die de grootste overlast geven voor onze inwoners is al jarenlang prioriteit. Zeker in de wijken Poelenburg en Peldersveld wordt intensief ingezet op het tegengaan van dumpingen. Sterker: het grootste deel van de ‘boetes’ komt terecht bij mensen die overtredingen begaan in deze wijken. De stelling dat dit niet gebeurt is dan ook onjuist,’ aldus de reactie. Formeel gezien gaat het niet om boetes, maar om ‘spoedeisende bestuursdwang’.

Opruimen zelf betalen

Mensen die afval dumpen handelen in strijd met de Afvalstoffenverordening Zaanstad 2010. De kosten die worden gemaakt om de overtreding te beĆ«indigen – in dit geval dus de opruimkosten – worden in rekening gebracht bij de overtreder. Dit is formeel geen boete. Het komt sporadisch voor dat inwoners niet in staat deze kosten te voldoen, laat de woordvoerder ook weten. ‘Dan kan de gemeente op verzoek van de deurwaarder het bedrag van de kwijtschelden.’

Bij vervolgovertredingen worden deze bewoners thuis bezocht om te bewerkstelligen dat ze de geldende regels gaan volgen. ‘Dit is in Poelenburg afgelopen jaar een enkele keer gebeurd.’ De rekening voor het opruimen bedraagt momenteel 192 euro.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen