Te hard rijden levert ruim 75.000 bekeuringen op

Foto: Publicdomainpictures.net

Er zijn vorig jaar zo’n 1.028.000 snelheidsboetes uitgeschreven in Noord-Holland. Verkeersdeelnemers werden het vaakst beboet in Haarlemmermeer, gevolgd door Amsterdam. Deze gemeenten samen waren zelfs goed voor ruim de helft van alle provinciale snelheidsboetes. In Zaanstad werden er 75.253 uitgedeeld.

Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau. In Haarlemmermeer werden vorig jaar bijna 328.000 snelheidsboetes uitgedeeld, wat neerkomt op 897 prenten per dag. In Amsterdam waren dat er ruim 220.000. In Enkhuizen werden juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: vier in een heel jaar.

Haast in Wormerland

De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Noord-Holland was vorig jaar acht kilometer per uur, al verschilt dit lokaal sterk. Koploper en zelfs Nederlands kampioen is de gemeente Koggenland, met 22,7 kilometer per uur. Wormerland staat samen met Velsen met 11,1 kilometer per uur op een gedeelde tweede plek. Daanstad staat niet in de top vijf. Landelijk werden in 2021 circa 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 kilometer te hard reden.

Verzekeringsproblemen

‘Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 kilometer per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 kilometer per uur. Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering,’ legt auto-expert Menno Dijcks uit. ‘Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst.’

Flitspalen Krommenie

De meest actieve flitspalen van Noord-Holland staan langs de N203 in Krommenie. De twee flitspalen die aan beide kanten van de weg staan, hebben individueel ruim 20.000 keer een boete opgeleverd in 2021. De top drie van de meest productieve flitspalen wordt aangevuld door een flitspaal aan het Hilversumse Oostereind. Daar overschreden vorig jaar 15.800 weggebruikers de maximale snelheid.
Bron: Overzicht verkeersboetes Independer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen