Vragen over het plots niet langer gedogen van stoepparkeren in Krommenie

'Canadees parkeren' in de Beukestraat in Krommenie.
'Canadees parkeren' in de Beukestraat in Krommenie.
Foto: Google Street View

De PvdA wil naar aanleiding van bewonersklachten uit Krommenie meer duidelijkheid over het gemeentelijke beleid wat betreft het handhaven van parkeerverboden.

Bewoners van de Popel- en Beukestraat en van de wijk Willis in Krommenie waren onaangenaam verrast toen er plotseling en zonder communicatie vooraf een einde kwam aan het gedoogbeleid voor het parkeren op een ruime stoep of – in het eerste geval – op een pleintje. De regels worden overtreden omdat er op die plekken te weinig parkeerruimte beschikbaar is in de nabije omgeving.

Gedoogd

In de Popel- en Beukestraat werd parkeren op de stoep jarenlang gedoogd. ‘Dat er sprake is van parkeerdruk blijkt ook uit de plannen voor de herinrichting van dat gebied. Daarin worden parkeerplaatsen gecreëerd op plekken die nu nog illegaal gebruikt worden,’ schrijft raadslid Rienk Spiekstra namens de fractie in vragen aan het college.

Een belangrijk punt van kritiek van deze bewoners is dat er opeens gehandhaafd wordt, terwijl nog aan de oplossing wordt gewerkt. Het probleem wordt dus op afzienbare termijn opgelost. Natuurlijk begrijpen de bewoners dat handhaving nodig is om verkeersveiligheid en toegankelijkheid van de openbare ruimte te waarborgen. Maar door het parkeren op bijvoorbeeld een ruime stoep is dat niet aan de orde.’ Dat gaat volgens Spiekstra in beide gevallen op.

‘Terughoudend’ met handhaving

Op eerdere vragen in 2015 over parkeren en handhaven antwoordde het college dat bij het zogenoemde Zweeds parkeren (twee wielen op de stoep) ‘wordt gekeken of de voertuigen zo geparkeerd staan dat er gevaarlijke situaties ontstaan’. Mocht daar geen sprake van zijn, dan zou er ‘terughoudend’ worden opgetreden.

De fractie wil nu onder andere weten of er in Krommenie sprake is van onveilige situaties, of er nog meer wijken zijn waar deze problematiek speelt en waarom er nu in de genoemde situaties wordt opgetreden door handhavers terwijl het overleg over oplossingen nog in volle gang is. En mocht in toekomstige gevallen het gedoogbeleid opeens worden losgelaten, is het college dan bereid om bewoners daar vooraf voor te waarschuwen?

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen