Camera’s in Westerwatering en op Het Eiland

Foto: Gemeente Zaanstad

In Westerwatering en op Het Eiland zijn camera’s opgehangen nadat daar afgelopen week er ook al eerder schoten vielen. Burgemeester Jan Hamming wil met deze maatregel de openbare orde herstellen en beschermen.

Het gebied met toezicht in Westerwatering.

 

De schietincidenten waren op het Mahoniehout, op de Badhuisweg en het Amrum. In het eerste geval was een tandartsenpraktijk het doelwit, in het tweede geval woningen. Die werden op 27 maart en op 23 mei met een vuurwapen beschoten. Op Het Eiland was er al extra toezicht ingezet door de politie en gemeentelijke handhavers. De camera’s op de de ontsluitingswegen Spiekeroog en Badhuisweg blijven in eerste instantie drie maanden hangen, maar in eerdere gevallen werd daar vaak nog een termijn aan vastgeknoopt. Over alle schietincidenten is de politie uiterst karig geweest met informatie.

Omstreden merken

In ruim 50 gemeenten in Nederland hangen camera’s van de Chinese merken Hikvision en Dahua en ook Zaanstad gebruikt de laatste, maar waar die precies worden ingezet is niet bekend. De merken zijn populair maar controversieel: de camera’s zijn goed en niet duur, maar er zijn zorgen over spionage en mensenrechtenschendingen door de fabrikanten. Dahua zegt uitgebreid maatregelen te nemen om data van klanten te beschermen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen