De traumaheli #Lifeliner1 is aanvliegend naar de #Tuinkade in #Zaandijk ^MB
De traumaheli was bij nader inzien niet nodig, gisteren aan de Tuinkade in Zaandijk, maar de bestuurder van een scooter raakte daar rond 18:15 uur wel ernstig gewond doordat hij zonder helm op onderuit ging. Volgens het Centraal Justitieel Incasso Bureau worden er steeds meer boetes uitgedeeld voor rijden zonder helm.
In het afgelopen jaar zijn daarvoor bijna 17.000 boetes uitgeschreven, een stijging van zes procent ten opzichte van 2020. Vergeleken met 2017 is het aantal zelfs bijna verdubbeld, blijkt uit een analyse van ANP / LocalFocus op basis van cijfers van het CJIB. De invoering van een helmplicht voor snorfietsers in Amsterdam en Utrecht verklaart de stijging deels, maar ook onder bestuurders van motoren, brommers, scooters en speedpedelecs stijgt het aantal boetes elk jaar, met bromfietsers op één. Dat is ook in Zaanstad het geval, zoals uit het staatje hierboven blijkt, maar hier was 2028 een 'topjaar'.
Bestuurders en bijrijders zijn verplicht om een helm te dragen op een motor of brommer. Op een scooter is dat zo wanneer ermee op de weg wordt gereden. Dat wordt veranderd: snorfietsers moeten binnen afzienbare tijd een helm gaan dragen
op het fietspad. Gesnapt worden als bestuurder of passagier zonder een goed passende helm levert een boete van 100 euro op (plus negen euro administratiekosten).
[embed][/embed]
De traumaheli #Lifeliner1 is aanvliegend naar de #Tuinkade in #Zaandijk ^MB