SP en CU: niet na vijftien jaar al einde aan sociale huur

De Heldin - De Stelling.
De Heldin - De Stelling.
Foto: Gemeente Zaanstad / Laurey Architecture & Environment

De gemeenteraad praat vanavond over de motie van de SP en de ChristenUnie die ervoor moet zorgen dat sociale huurwoningen langer dan vijftien jaar in het goedkope bestand blijven zitten. De termijn van vijftien jaar is in het project De Heldin – De Stelling nu nog opgenomen in de afspraken met de ontwikkelaar.

Er zijn geen landelijke regels voor deze duur, die in De Heldin – De Stelling ook voor de middeldure huurwoningen wordt gehanteerd. Maar Anna de Groot (SP) en Hanneke Veurink – Malda (CU) wijzen erop dat woningcorporaties sociale huurwoningen veel langer in stand houden en dat de gemeente Leidschendam – Voorburg de eis stelt dat sociale huur tenminste 30 jaar die status behoudt. Daarmee vergeleken gaat het in Zaandam om tijdelijke sociale huur, betogen de twee in hun motie.

Goede voorbeeld volgen

Zij pleiten er voor dat Zaanstad het goede voorbeeld van Leidschendam – Voorburg volgt en ook een termijn van tenminste 30 jaar opneemt in toekomstige overeenkomsten met projectontwikkelaars en dit vast te leggen in de komende doelgroepenverordening. Gezien de nijpende woningnood onder mensen die recht hebben op een sociale huurwoning is het noodzakelijk om deze voor zeer lange tijd te behouden, aldus de SP en de ChristenUnie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen