Eerste echte Zaanse Regenboogweek van 3 tot 12 juni

De vrijwilligers van De Zaanse Regenboog.
De vrijwilligers van De Zaanse Regenboog.
Foto: De Zaanse Regenboog

Na twee verloren coronajaren heeft van 3 tot en met 11 juni dan toch de eerste echte ZaanPride plaats, bestaande uit de Regenboogweek met tientallen activiteiten. Na twee uitgeklede edities is op zaterdag 11 juni de Regenboogparade door het centrum van Zaandam, met aansluitend festiviteiten in de Bullekerk, de Damstraat en de FluX.

Organisator De Zaanse Regenboog nodigt iedereen uit de Zaanse LHBTIQ+-gemeenschap uit om in de Pride-week de regenboogvlag uit te hangen, ‘als fier teken van zichtbaarheid en solidariteit met de LHBTIQ+ Community en ZaanPride’. Er is hiervoor een speciale Zaanse vlag te koop bij Party Corner aan de Westzijde 1 in Zaandam, voor vijftien euro. De opbrengst gaat naar de organisatie van ZaanPride, die geheel op vrijwilligers draait.

Dolly Bellefleur.

 

Tijdens de Regenboogweek zijn er tientallen activiteiten en events, zoals de unieke expositie Made in Dolland bij Art Zaanstad en een optreden van inspirator Dolly Bellefleur in Cultureel Centrum Bullekerk, een Queer Pub Quiz en Disco in Café het Pand en een Queer Picknick bij Bind op het Hembrugterrein. Tijdens het Zero Flags project in de Bieb Zaanstad wordt afgeteld naar een wereld zonder landen waar homoseksualiteit verboden is en er is een Roze Dienst in de Kogerkerk. Net als vorige jaar tijdens de ZaanPride zijn er weer diverse Regenboogterrassen met speciaal voor de gelegenheid gebrouwen Pride bier door brouwerij Hoop in Zaandijk.

De eerste Zaanse Regenboogparade start op 11 juni om 15:00 uur vanaf het Stadhuisplein en loopt via de Gedempte Gracht, de Dam, de Klauwershoek, de Peperstraat, de Westzijde en stukje Oud West naar de Bullekerk. Het wordt ‘een kleurrijke, diverse en inclusieve parade met muziek,’ belooft de organisatie In de stoet wordt een mega grote Zaanse Regenboogvlag meegedragen.

ZaanPride Event en meer

Na afloop is er in de Bullekerk tot 19.00 uur het vrij toegankelijke ZaanPride Event. Naast een infomarkt en terras op het kerkplein zijn er in de kerk live optredens van diverse artiesten. De presentatie is in handen van Coco Coquette en Bram Sitsen. Ook in het Damstraatje bij de Dam zijn festiviteiten onder de noemer Damstraatje gaat los. Met vanaf 14:00 uur dj’s en vanaf 19:00 uur een live buitenpodium met verschillende artiesten, aansluitend op het programma in de Bullekerk.

Om 20:00 uur start Club Morgen in Poppodium de FluX met een speciale ZaanPride-editie, waar jonge getalenteerde dj’s hun house- en technobeats tot in de late uurtjes uit de speakers laten knallen. Het volledige programma vindt u hier.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen