Vraag- en verkoopprijs woning in 2021 ver uit elkaar

Foto: Pixabay

Overbieden in de jacht op een koopwoning is vorig jaar gemeengoed geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werd in 2021 bijna driekwart van de koophuizen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. In Zaanstad was die verkoopprijs gemiddeld 8,7 procent hoger, in Wormerland 7,5 en in Oostzaan 9,4 procent.

Bij 73 procent van alle aankopen van een woning was de prijs hoger dan de laatst bekende vraagprijs, berekende het statistiekbureau. Dat is een duidelijk teken van de krapte op de woningmarkt. Een jaar eerder werd bij ongeveer de helft van alle huizen overboden. Het CBS merkt op dat vóór 2021 bieden boven de vraagprijs vooral voorkwam in Amsterdam en omstreken en andere grote steden. Vorig jaar ontkwam echter bijna geen enkele gemeente aan het fenomeen.

In zeventien gemeenten werden woningen voor gemiddeld tien procent meer dan de vraagprijs verkocht. Dat kwam in voorgaande jaren nog nergens voor. Huizen staan ook steeds korter te koop voordat er een nieuwe eigenaar is gevonden, meldt het CBS.

Reacties

Cookieinstellingen