SOS Zaanstreek bij protest tegen vliegoverlast

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Natuurorganisaties en omwonenden van luchthavens – onder meer verenigd in SOS Zaanstreek – protesteren zaterdag 14 mei gelijktijdig bij Schiphol en vijf regionale luchthavens tegen de overlast en vervuiling door vliegverkeer. Ze pleiten voor de krimp van Schiphol en voor de sluiting van Rotterdam, Lelystad en Maastricht. De acties beginnen om 11:00 uur en duren tot 14:00 uur.

De organisatoren stellen dat na een rustige periode tijdens de coronapandemie het vliegverkeer sinds enkele maanden weer toeneemt. ‘Nu ook de overlast weer groeit, beseffen bewoners hoe groot de impact van het overmatige vliegverkeer is op hun leefomgeving en gezondheid,’ schrijven ze op de website 14meimanifestatie.nl. Ze willen dat de politiek meer doet om burgers te beschermen. De organisaties benadrukken dat de manifestaties vreedzaam zullen zijn en niet tot doel hebben om de toegang tot de vliegvelden te hinderen. Er zijn sprekers en muziek en er wordt een minuut stilte gehouden.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat gaat nog deze maand een oordeel vellen over Lelystad Airport en in juni is er een commissiedebat in de Tweede Kamer over regionale luchthavens. Op 14 mei kan een ieder die overlast van vliegverkeer ervaart de politici laten zien dat dit een groot probleem is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen