ChristenUnie wil aansluiting bij Schuldpauzeknop

Foto: Pixabay / Geralt

De ChristenUnie maakt zich zorgen over meer inwoners met problematische schulden door de hard stijgende prijzen van boodschappen en energie, de dreiging van oorlog in Europa en de torenhoge inflatie. De Zaanse fractie kijkt daarom met belangstelling naar de ontwikkeling van een Landelijke Schuldpauzeknop in 2022.

Het is een kwestie van tijd totdat steeds grotere groepen mensen in de financiƫle problemen komen en schulden zullen opbouwen, schrijft steunfractielid Minke Simonse in schriftelijke vragen aan het college. Amsterdam, Den Haag en Eindhoven legden vorige maand samen met schuldhulpkoepel NVVK en het Centraal Justitieel Incassobureau bij minister Carola Schouten voor Armoedebeleid een voorstel op tafel voor een Landelijke Schuldpauzeknop. De drie gemeentes hebben daar de afgelopen tijd al een pilot mee gedaan en die is zeer positief ontvangen. De kern van de aanpak: wie schulden heeft moet de mogelijkheid krijgen om schuldeisers, deurwaarders en incassobureaus tijdelijk even op afstand te houden.

Sneller hulp zoeken

Volgens de ChristenUnie zal de druk van de ketel halen mensen met schulden stimuleren om om hulp te vragen. Simonse wliel daarom weten hoeveel mensen zich dit jaar al bij de gemeente hebben gemeld in verband met financiƫle problemen en hoe dat aantal zich verhoudt met voorgaande jaren. Ook vraagt ze hoe er hier wordt aangekeken tegen de Landelijke Schuldpauzeknop en of het college een mogelijkheid ziet om bij het initiatief aan te haken. Of worden in Zaanstad al vergelijkbare plannen ontwikkeld?

Reacties

Cookieinstellingen