Stroomvoorziening vluchtelingenboten blijft POV dwars zitten

Eén van de twee opvangschepen die aan de Havenstraat komen.
Eén van de twee opvangschepen die aan de Havenstraat komen.
Foto: Gemeente Zaanstad

POV-raadslid Jaap Keijser zit nog vol vragen na de tweede bewonersavond naar aanleiding van de komst van twee riviercruiseschepen naar de Havenstraat in Zaandam voor de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Met name de stroomvoorziening zit de Partij voor Ouderen en Veiligheid niet lekker. Daarvoor worden dieselaggregaten ingezet.

Wanneer er binnenvaartschepen op dezelfde plek liggen is het voor hen streng verboden om hun aggregaat te laten draaien. Maar op de informatieavond hoorden de bewoners dat op de opvangboten de aggregaten 24/7 aan zullen staan met een geluidbelasting van rond 45 decibel. In schriftelijke vragen vraagt Keijser om uitleg over deze zo verschillende aanpak: waarom geldt er een verbod voor binnenvaartschepen en waarom is die reden niet van toepassing nu het om de opvang van mensen gaat? De uitlaatpijpen van de aggregaten steken volgens hem zes meter boven het waterniveau uit, hetgeen betekent dat de uitlaatgassen niet boven de huizen uit gaan komen. ‘Hoe wordt er zorg voor gedragen dat bij een verkeerde wind de Havenstraat niet in een continue dieselstank zit?’

En op Het Eiland?

Dat laatste is ook een zorg bij bewonerse van Het Eiland, aan de overkant van het water. De tuinen van de huizen aan het Helgoland en de Syltpier grenzen aan het water en ook deze bewoners zullen overlast gaan ondervinden van geluid en geur van draaiende dieselmotoren, verwacht Keijser. Hij wil weten of er voor hen ook nog een voorlichtingsavond komt. Een ander punt dat hij opgehelderd wil zien is hoe rioolvoorziening in elkaar steekt voor de 260 bewoners van de beide schepen. Als daarvoor vuilwatertanks worden gebruikt, hoe en hoe vaak worden die dan geleegd? Voor het op de boten geproduceerde afval wordt in de Havenstraat een extra bovengrondse container neergezet en ook dat roepet vragen ope wat betreft extra overlast en mogeleijk stank voor de reguliere bewoners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen