Opvang voor rond 770 vluchtelingen uit Oekraïne in de regio

Foto: Pixabay / Frauke Riether

Er worden op dit moment rond 770 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de regio Zaanstreek – Waterland. Dat zijn er zo’n 120 meer dan een week eerder. Al ruim 2500 mensen hebben een opvangplek gevonden via de crisisnoodopvang in sporthal De Spatter in Wormer. Die fungeert als hub-locatie voor de hele regio en bedient ook andere regio’s in Nederland.

Vluchtelingen kunnen daar 24/7 worden opgevangen en worden na een nacht rust geregistreerd en gekoppeld aan een opvanglocatie voor langere termijn. Onderstaande afbeelding laat een overzicht zien van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Zaanstreek – Waterland. Deze cijfers zijn een momentopname. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn bijna vijf miljoen mensen het land ontvlucht. Het grootste deel (2,8 miljoen) wordt opgevangen in Polen. In Nederland verblijven op dit moment 42.440 vluchtelingen uit Oekraïne.

 

De cijfers van de veiligheidsregio bevatten alleen de vluchtelingen die geregistreerd zijn in de Basisregistratie Personene van de gemeenten. De grootste groep vluchtelingen zijn vrouwen tussen de achttien en 50 jaar en kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Het Rode Kruis laat weten op dit moment een tweede golf Oekraïense vluchtelingen te zien die minder zelfredzaam zijn. Daarnaast ziet de hulporganisatie minder huisdieren, minder vluchtelingen met de auto, minder Engelssprekenden, meer kinderen, meer behoefte aan informatie en meer vluchtelingen die ’s avonds aankomen en de volgende dag per trein doorreizen naar het buitenland of een andere bestemming in Nederland.

De aantallen van Oekraïners bij gastgezinnen zijn nog niet volledig. Alleen de gastgezinnen waarvan de Oekraïense vluchtelingen zijn geregistreerd door gemeenten kunnen worden meegenomen in dit overzicht. Deze plekken worden niet meegenomen in de realisatie van de 2000 plekken voor de regio.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen